Att äga bostadsrätt

BOSTADSRÄTTSINNEHAVARENS SKYLDIGHETER

Bostadsunderhåll
Bostadsrättsinnehavare ansvarar för underhåll av bostaden. Du ansvarar för underhåll av bostadens inre delar. Föreningen svarar för det yttre underhållet. Vad som ingår i bostaden och som ska underhållas framgår av föreningens stadgar.

Till bostaden räknas normalt golv, väggar och tak, inredning i kök och badrum, glas och bågar i fönster, insida av ytterdörr och låsanordning insida och utsida. Om något går sönder måste du se till att det repareras!

Det är särskilt viktigt att du har uppsikt över bostadens våtutrymmen. Läckageskador kostar stora pengar och leder i allmänhet till stort obehag för den som drabbas. Du ansvarar även för att skötselområdet runt bostaden hålls i god ordning. Detta innefattar klippning och ansning av häckar och buskage.

Förändringar i bostadsrätten
Mindre förändringar får göras. Du får t.ex. lägga nytt golv, sätta upp nya skåp eller byta ut vitvaror i köket. Mer omfattande förändringar kräver dock styrelsens tillstånd. Det gäller t.ex. om du vill ta ner en vägg eller dra nya rör i kök eller badrum. Ibland kan det också krävas bygganmälan för att utföra vissa byggnationer i bostaden. Kontakta alltid styrelsen innan du sätter igång! Bygganmälan utförs av föreningen, men bekostas av bostadsrättshavaren.

Även om din bostadsrätt är ett fristående hus tillhör både huset och skötselområdet föreningen. Du har därför inte rätt att göra förändringar av husets yttre eller av skötselområdet utan att ha tillstånd av styrelsen. Förändringar av staket, trädäck och andra liknande fasta installationer kräver därför styrelsens samtycke. Skyltning genom anslag utanför bostaden får inte ske utan styrelsens medgivande. Om du planerar att sätta upp ett staket, friggebod eller liknande, tala alltid med styrelsen  innan. Följ alltid den ev. överenskommelsen du gjort med styrelsen. Du kan annars tvingas att på egen bekostnad ta bort det du har byggt.

Ansökan ska skriftligen lämnas in till styrelsen och arbetet får inte påbörjas innan ansökan är godkänd. Styrelsen fattar beslut efter att berörda grannar har getts (i vissa fall skriftligt) tillfälle till samtycke.