1988 04 25 bildade HSB "Bostadsrättsföreningen Södra Hamnen i Piteå och den första styrelsen, den s.k. byggnadsstyrelsen, med ledamöter som alla hade engagemang i HSB Sydvästra Norrbotten i Boden.
- Bygget genomfördes som HSB-entreprenad med NCC som entreprenör.
- I slutet av 1989 rapporterades att 24 av de 36 lägenheterna var sålda och att de tolv som återstod var tvåor. Insatsen var på 1 649kr/kvm och årsavgifterna var på 555kr/kvm.
- Första inflyttningen var 19 maj 1990.
- Första året deltog 18 medlemmar i en studiecirkel:" Bo rätt i bostadsrätt".
- Därefter har ett flertal studiecirklar hållits med många deltagare.
- 1990 08 21 hålls föreningsstämma för första gången i Ljusgården.
- I maj 1991 hålls föreningsstämma och då överlämnades bostadsrättsföreningen formellt till föreningens medlemmar.
- Julfest surströmmingsfest och vårstädning är bra traditioner som funnits med sedan första året.
- Under 1992 har verksamheten mest ägnats åt att strukturera rutiner inom föreningen och besluta om budget/bokslut, nya medlemmar och andrahands uthyrningar.
- Därefter har ekonomi och driftsfrågor varit det dominerande arbetet.
- 1993 var det svårt att sälja lägenheter i Glashuset. För första gången avsade sig en medlem sin bostdasrätt, som därmed övergick i föreningens ägo. Den såldes senare för 50 000kr.
- 27 mars 1999 fanns två lägenheter till salu och då passade föreningen på att ha ÖPPET HUS för piteborna, bjöd på kaffe och delade ut faktablad och ritningar på lägenheterna. Föreningens goda ekonomi poängterades. Tänka sig, nyss oro för konkurs och nu god ekonomi. Under året amorterades 1 mkr. Vilken vändning!
- År 1998 införs sopsortering i huset. Det var svårt att sortera rätt i början och nu har vi hållit på länge, men vi kan nu konstatera att det mesta fungerar klanderfritt. Vi har ännu kvar våra sopnedkast på varje våning.
- År 2000 ansluts fastigheten till bredbandsnätet i Piteå,ett av de allra första flerfamiljshusen. En tid senare skaffar föreningen en egen hemsida.
- Biljardbord köps in till vår Ljusgård. Boende och deras gäster får nyttja detta för spel så fort det är ledigt - ingen bokning behövs!
- Hörselslinga inmonteras i samlingssalen för att underlätta för medlemmar att delta i studieverksamheter.
- Energideklaration av huset har genomförts senaste var år 2017 Individuell mätning av elförbrukningen i lägenheterna är genomförda.. En markant minskning av elförbrukningen har då konstaterats.
- Injustering av ventilationen har genomförts.
- Tillgång till tvättplatsen i garaget har begränsats till de som bor i huset och hyr P-plats av föreningen.
- Vi kan glädjande konstatera att i två lägenheter har vi fortfarande medlemmar som bott i föreningen sen starten.
- År 2012 installerades ny värme och ventilation.
- I slutet av år 2012 konstaterades en vattenskada vid fontänen. Arbetet påbörjades med att täta denna.
- År 2013 påbörjades åtgärder för att lösa golvproblemet : Vi sökte med ljus och lykta i hela Europa, men hittade inte klinker så att golvet gick att laga. Detta år färdigställde vi tätning av fontänen och vi installerade nya växter i den stora planteringsgropen bredvid.
- Hösten 2013 övertog föreningen driften av garage Lilla Örnen och det hyrs nu ut till Skoogs, Wallsténs och PNF.
- År 2014 anlitade vi konstnär Sture Berglund, Piteå, för att hjälpa oss med utformningen av golv och miljön runt fontänen. Det resulterade i val av ett helt annat golv - skeppsgolv. Detta golv lades på en del av golvet på plan1 och tanken är att i framtiden fortsätta med detta golv när ekonomin tillåter. Med Stures hjälp försöker vi nu bygga upp en marin miljö inomhus och med historiska återblickar. Vi har bl.a.installerat s.k. "pollare" - en sorts däcksbelysning på den nya golvytan.
- Våren 2014 kokade några damer palt till alla i huset. Senare under våren bjöds också alla på våfflor och kaffe. Vi försöker samlas och uppehålla den goda stämningen i vårt hus genom olika aktiviteter. Året därpå kokade några damer älgköttsoppa och alla boende i huset inbjöds.
- År 2014 bytte vi till ledbelysning i båda garagen. Detta år satte vi in nya garageportar i garage Lilla Örnen.
- År 2016 gick vi med i ett EU-projekt LEK3. Ett erbjudande som kom från Energikontor Norr. Projektets deltagare kommer från Norrbotten och Västerbotten. Projektet avslutades 2019.
- År 2017 gjorde vi en energikartläggning av hela huset och fick på så sätt en total överblick av huset och en mängd förslag på åtgärder för att minska energianvändningen ytterlligare. Tack vare att vi deltog i LEK3-projektet möjliggjordes detta.
- År 2017 bytte vi nytt passersystem till alla ytterdörrar, lägenhetsdörrar och garageportar. Vi installerade även fjärröppning till alla garageportar. Vårt hus är nu helt nyckelfritt och därigenom känner vi att vi har en mycket säker innemiljö.
- År 2017 rustade vi upp vår utemiljö mot Hamnplan med grindar och möjlighet till trygg vistelse. Detta efter önskemål av boende i huset. I samband med detta köptes nya utemöbler. Vi har efter detta glädjande kunnat konstatera att nyttjandet av vår grönyta har ökat mycket väsentligt.
- I november 2017 gjorde vi en ny energideklaration. Denna gäller nu fram till år 2027. Vi kan konstatera att om vi jämför den gamla energideklarationen från år 2008 med den nya så har vår energiförbrukning halverats.
- År 2018 satte vi upp solceller på taket. Om vi jämför med år 2017 så har vi minskat vår energianvändning med 40% tack vare solcellerna.
- År 2017 såldes den hittills dyraste lägenheten i vårt hus. En trea såldes för 2,1 miljoner kronor. Efter detta har priset på våra bostadsrätter hela tiden ökat. Efter detta har flera tvåor sålts till ett pris kring 2 milj.kr
- Våren 2019 installerade vi elfordonsladdare i garaget Investeringen gjordes med hjälp av bidrag från Klimatklivet.
- Hösten 2019 slutförde vi installation av ledbelysning i båda trapphusen. Vi har nu även närvarostyrd belysning i alla våra förrådsgångar.
- Våren 2020 installerades brandlarm och våtlarm av typen Ajax i alla våra lägenheter samt i tvättstuga, samlingsrum och snickarboa.Dessa är knutna till s.k. grannsamverkan Safeland. För tillfället är vi 12 stycken boende som tar emot larm om något händer i vårt hus.
- Fr.o.m år 2021 har styrelsen belutat att för första gången sänka månadsvgifen för våra bostadsrätter med 5%. Vår ekonomi är mycket god och stabil.. Tanken är att denna sänkning ska fortgå i sammanlagt 5 år, men styrelsen vill följa utvecklingen och nytt beslut tas varje höst
- Styrelsen .beslutade att inför år 2023 vara försiktig med sänkningar av månadsavgiften och beslutade därför om sänkning detta år med 2,5% p.g.a det rådande osäkra ekonomiska läget i landet med höjda avgifter och början på en oviss lågkonjunktur.
- I Mars 2023 renoverades vår hiss. Vi har nu en säker och modern hiss med bra tillgänglighet för alla åldrar.
- Hösten 2024 bytte vi vårt tak över Ljusgården. Vi bytte till ett tak av isolerglas och hoppas nu att detta gynnar våra energikostnader. Det innebar en stor inversteringskostnad och därför beslutade styrelsen att höja månadsavgifterna med 3 % för att klara nya lånekostnader samt ökade dritskostnader.