Vem ska underhålla lägenheten?

Sammanfattning av underhållsparagrafen i 2003 års normalstadgar för HSB bostadsrättsföreningar. Detaljerad sammanställning nederst på sidan.

 

 

 

I en bostadsrättsförening gäller i stort att bostadsrättshavaren ansvarar för underhållet av lägenhetens inre, med undantag av ledningar för avlopp, värme, elektricitet och vatten, om det är bostadsrättsföreningen som har försett lägenheten med ledningarna.

Detsamma gäller ventilationskanaler* och anordning för informationsöverföring. Om ledningarna eller anordningarna i lägenheten behöver målas är det bostadsrättshavarens ansvar.

Till lägenheten räknas även balkong, uteplats och garage. I underhållsansvaret ingår även ansvar för att reparera skada som uppkommit. Föreningen ansvarar för att underhålla allt som inte tillhör bostadsrättshavarens ansvar.

Underhållsansvaret regleras i sin helhet av bestämmelserna i 7 kap 2 §, 4 § och 12 § bostadsrättslagen, med de förtydliganden och avvikelser som anges i underhållsparagrafen i föreningens stadgar.

VAD ÄR MITT ANSVAR?
Innebörden av underhållsansvaret är att den ansvarige, oavsett om det är bostadsrättshavaren eller föreningen, dels skall vidta de reparationer och åtgärder som behövs, dels svara för kostnaderna för åtgärderna. Detta gäller oavsett om skadan uppstått genom eget eller annans vållande eller genom olyckshändelse.

Bostadsrättshavaren är alltså skyldig att på egen bekostnad ombesörja underhåll som exempelvis tapetsering, målning, underhåll av badrum samt reparera skador som uppstår så att lägenheten hålls i gott skick. Vad som är att betrakta som "gott skick" preciseras inte i lagen eller stadgarna, utan får bedömas med hänsyn till husets ålder m.m. Badrum skall vara funktionsdugliga och tåla att användas på sätt som sker i respektive lägenhet.

Det är bostadsrättshavarens ansvar att se till att klämringar till avlopp håller tätt, så att inte vattenskada på byggnaden uppstår. Det är likaså bostadsrättshavarens ansvar att se till att eventuell badrumsrenovering utförs på ett fackmannamässigt sätt.

Bostadsrättshavaren får naturligtvis ge någon annan i uppdrag att utföra de åtgärder som han ansvarar för och bär också ansvaret för att arbetet utförs på ett fackmässigt sätt.

 

BRAND- OCH VATTENLEDNINGSSKADA
Ett undantag från ansvarsfördelningen gäller för reparationer efter brand eller vattenledningsskador som drabbat det som normalt är bostadsrättshavarens ansvarsområde.

Med vattenledningsskada avses skada till följd av att ledning för tappvatten (kallt eller varmt) läckt. Bostadsrättshavaren ansvarar i dessa fall endast för att reparera skadan om den uppkommit genom vårdslöshet eller försummelse från honom själv eller av någon som hör till hans hushåll eller gästar honom.

Samma ansvar har bostadsrättshavaren för någon som han inrymt i sin lägenhet eller som där utför arbete för hans räkning. För skada i lägenheten till följd av att ledning för avlopp eller värme läckt gäller däremot ansvarsfördelningen i enlighet med det inre underhållsansvaret.

När det gäller brandskada som bostadsrättshavaren inte själv vållat gäller ansvaret endast om bostadsrättshavaren brustit i den omsorg och tillsyn han borde iaktta.

SKADESTÅND
Den underhållsansvarige är naturligtvis fri att försöka få ersättning för sina kostnader för underhåll eller reparation av någon som är betalningsansvarig på annan grund än underhållsansvaret.

Den betalningsskyldige kan naturligtvis kräva ersättning från sitt försäkringsbolag i enlighet med villkoren i försäkringsavtalet. Vem som är slutligt betalningsansvarig har emellertid inget med underhållsansvarets fördelning att göra.

OM FÖRENINGEN TAR OVER UNDERHÅLL SOM BOSTADSRÄTTSHAVAREN SVARAR FÖR
I samband med omfattande underhåll eller ombyggnad av föreningens hus som berör bostadsrättshavarens lägenhet (t.ex. stamrenovering), får föreningen genom stämmobeslut, även mot en enskild bostadsrättshavares vilja, åta sig att utföra och bekosta sådana underhållsåtgärder som normalt åligger bostadsrättshavaren.

Underhållsåtgärden i lägenheten skall ha ett naturligt samband med bostadsrättshavarens övriga åtgärder och skall utföras till sedvanlig standard. Om åtgärden innebär att lägenheten kommer att förändras, t.ex. att våtrumstapet i badrum ersätts med kakel, krävs att bostadsrättshavaren har gått med på förändringen, eller att beslut om förändringen fattats på stämma med två tredjedels majoritet och beslutet sedan godkänts av hyresnämnden.

*§36 Brf Solbacken ansvarar för värmepannor samt ventilation med lägenhetsaggregat och därtill hörande fläkt.

 

 

 

 

 

 

 



Fördelningen i ”Detaljerad beskrivning” nedan gäller för egendom som föreningen har försett lägenheten med. Bostadsrättshavaren svarar alltid för egna installationer och sådant som tidigare lägenhetsinnehavare låtit installera.