Bland annat det berättade Robert Svanberg från Räddningstjänsten när han informerade medlemmar på Stadion vid informatonsmötet den 17 mars. Han hade många praktiska råd och tips.
- Använd absolut inte hissen om brandlarmet gått. Den kan fasta mitt emellan två våningar vid brand.
- Brandvarnare finns i varje lägenhet. Den blinkar då och då för att visa att varnaren är aktiv. Skulle den däremot börja pipa med jämna mellanrum är det dags att byta batteri.
- Skaffa gärna en brandsläckare i lägenheten. Helst en pulverbrandsläckare eftersom den inte leder elektrisk ström om man sprutar på blottlagda elektriska ledningar. Kolla tryckmätaren och vänd pulverbrandsläckaren minst en gång varje år så fungerar den bättre om den en dag skulle behövas.
- Börjar det brinna i kastrullen med olja – lägg på ett lock så fort som möjligt och kväv elden. Kasta absolut inte vatten på kastrullen för då blir det en fullkomlig explosion.
- Gasolflaskor över 5 liter får inte hanteras eller förvaras i lägenheten, inte på den inglasade balkongen och inte heller i förrådet. Skulle brand uppstå i förråden och brandkåren får veta att där förvaras gasolflaskor så får brandpersonalen inte gå in för att släcka. Risken är alltför stor för brandpersonalen.
- I förråden får inte bensin eller annan brandfarlig vätska förvaras annat än i en brandsäker reservdunk om högst 25 liter.
- Däck och brandfarliga vätskor får inte förvaras tillsammans i förråden. Däcken brinner häftigt och avger massor av giftig rök.
- Blockera inte trapphus med saker som hindrar utrymning. Exempelvis en barnvagn avger dessutom massor av giftig rök.
Stadionhusen är moderna och det finns mycket brandsäkerhet inbyggt i fastigheten. Bland annat finns rökluckor som suger ut rök från trapphusen och automatik som vid brand stänger dörrar så att brandsäkra celler uppkommer mellan trapphus och hiss.
Styrelsen för Brf Stadion har skyldighet att genomföra årliga brandinspektioner. Dessutom genomför Räddningstjänser egna brandinspektioner i så många bostäder som man hinner med varje år.