Det ska bli en brandpost

16 augusti 2016 Många har i dagarna funderat över vad det är för grop som har grävts i utkanten av vår lekpark på kommunens mark. Nu kan vi berätta att det ska bli en brandpost för våra hus.

På platsen där gropen grävts går både vattenledningar och avlopp till Stadionhusen. De ligger på närmare två meters djup, säkra för tjälen. Och där ska alltså anläggas en brandpost varifrån brandkåren kan hämta vatten ifall det skulle utbryta en brand.

Under tisdagen kom två killar från BDX med mätinstrument.

– Vi mäter ut den exakta positionen för brandposten – allt enligt kommunens krav, berättade teknikerna Erik Segerlund och Johan Dahlberg. Det måste vara nästan på millimetern när.

Därför finns vägbanken i Kronandalen

Vi passade på att fråga om den stora vägbank med mycket grovt grus som BDX anlagt i Kronandalen, något som många har undrat över. Ska det verkligen bli en väg på den höjden?

– Vägbanken är till för att pressa ner jorden för att undvika framtida sättningar i marken. Området är lite vattensjukt och man har varit rädd för sättningar, berättade Johan Dahlberg.

– Det har blivit oväntat lite sättningar av den stora tyngden. Som mest har man mätt fyra centimeters sättning. Nu ska vi påbörja att hyvla ner vägbanken eftersom den fyllt sin funktion, berättade Dahlberg.

– Området ska fyllas upp, men inte till den nivå som vägbankerna ligger på, berättade Johan Dahlberg.

Så nu vet vi också det!

Brandpostbygge
  • – Vi mäter ut den exakta positionen för brandposten, berättade Erik Segerlund och Johan Dahlberg.
    – Vi mäter ut den exakta positionen för brandposten, berättade Erik Segerlund och Johan Dahlberg.