Luleå centrum har, som många vet, redan flyttats en gång. På 1600-talet flyttades nämligen gamla centrum från Gammelstad till nuvarande plats när landhöjningen gjorde att båtar inte längre kunde gå in till Gammelstad. Hamngatan finns fortfarande kvar i Gammelstad.
Naturligtvis blir inte Kronan centrum på riktigt – åtminstone inte på ett bra tag. Men Kronan får ett nytt torg i Kronandalen med alla centrumfunktioner – ett vackert torg, butiker, restauranger, privata kontor, arbetsplatser, gym, apotek samt offentliga inrättningar. Allt omgivet av 4-9 våningars bostadshus och av radhus längre ut. Dock byggs inga nya punkthus. Senare ska även villaområdena byggas ut.
Bilar portförbjuds inte
Planeringen utgår från promenerande och cykande människor med en park med vatten och grönska slingrande genom Kronandalen. Men bilarna blir inte portförbjudna. Man bygger åtta parkeringshus i fyra plan och de boende får aldrig mer än 150 meter mellan ytterport och parkeringshus. Dessutom ska det vara möjligt att köra fram bilen till porten när man vill lasta av tunga varor.
En ny väg anläggs ut mot Bensbyvägen. Lulsundsberget behålls som det sköna skogsområde det är idag. En del gångstigar kommer att rustas upp.
– Arbetsplatser inom området betyder att Kronan inte tömts på människor dagtid utan även får dagbefolkning, berättade landskapsarkitekten Kristina Björling-Francki.
Spaden i jorden våren 2016
– Idag bor 1 500 människor på Kronan. När allt är klart, cirka 2030, ska det vara 7 000 boende förutom alla som har sin arbetsplats här. Det blir ett utomordentligt vackert och attraktivt område, sade en entusiastisk Lenita Ericson. Här ska finnas sporthall, minst två förskolor och en stor skola. Att området dessutom är så nära centrum gör det inte mindre attraktivt.
– Kommande vår sätts spaden i jorden för gator och annan infrastruktur till Kronandalen. 2017 tar vi första spadtaget för bostäder. Vi har redan en lång lista av aktörer som vill komma in och bygga och förvalta, berättade Lena Segerlund, VD för Kronan Exploatering AB. Sju aktörer har redan lämnat in egna förslag på byggande.
Ett tidens tecken
Kanske ett tidens tecken: Det är tre kvinnor som leder projektet Kronan och de presenterade nya Kronan för media. Inte en gubbe så långt ögat kunde nå. Och kanske är det kvinnornas syn på boende som gör att grönområden, parker, gång- och cykelleder prioriteras framför bilar.
Slutsats för oss som bor på Stadion: Vi har valt ett område som har framtiden för sig och det byggs ut med kvinnligt perspektiv där människan sätts i centrum. Åtminstone lär inte värdet på våra bostäder falla alltför katastrofalt, oavsett kommande bostadsbubblor.