– Jag kommer att sätta upp holkarna med hjälp av skylift och biträde från Stig Hedberg på garageväggen där boulebanan finns – längst bort mot skogen, säger Ulf Öhman.
– Tornseglerna tillbringar sitt liv i luften när de inte befinner sig i holken. De passar på att göra sina behov medan de är i luften. Det blir alltså normalt ingen fågelbajs nedanför holkarna. De sover på ett par tusen meters höjd seglande i motvind. Till och med parningen sker i luften, berättar Ulf.
Ska locka med sång
Holkarna är liggande med ovala ingångshål eftersom det är sådana som tornseglarna föredrar. De vill ha ett mörkt ställe där äggen läggs och Ulf har köpt särskilda holkar som innehåller en liten "skål" längst in i hörnet där fåglarna kan lägga ägg. Ulf kommer att måla holkarna utvändigt i samma färg som garaget.
Ulf har en ny och annorlunda plan för att locka tornseglare till holkarna.
– Tornseglerna är sociala fåglar och häckar i kolonier. Därför ska jag sätta upp två små högtalare vid holkarna där jag sänder ut tornseglarsång i atmosfären trådlöst från min mobil. Det är sällan prövats förr, men jag hoppas att tornseglarna lystrar.
Släkt med kolibrier
Tornseglaren liknar svalan, men den är närmast släkt med kolibrier och trädseglare. Vintrarna tillbringar den söder om Sahara i Afrika. Arten har minskat dramatiskt i Sverige. I Norrbotten har den halverats.
– Minskningen beror bland annat på att kuptegel på gamla tak har ersatts av plåt och andra släta material. Det finns inte längre så många kupor att häcka i, säger Ulf.
– Tornseglaren har en vingbredd på 40-44 centimeter och väger cirka 40 gram. Den är en mycket skicklig flygare och kan komma upp i 200 kilometer i timmen när den dyker, vilket innebär att den är svår att fånga för rovfåglar.
Ulf har stenkoll
Ulf har stenkoll på fåglar i Norrbotten. Bland annat har han förteckningar över var tornseglare häckar i Luleå med omnejd.
Enligt Ulf kan det ta upp till tre år innan holkarna på Stadion får boende – ifall inte hans fågelsång från mobilen är helt oemotståndlig för tornseglarna. Han har sett en tornseglare sittande på ett balkongräcke på 35:an. Så de finns i området.
Naturintresset vaknade i en ryggsäck
– Förr eller senare får vi beundra dessa fantastiska flygare som brakar in i holkarna med hög hastighet – utan att skada sig, säger Ulf Öhman. De är sevärdheter.
Ulf är en äkta fågelentusiast som exempelvis själv bekostar både holkar och skylift på Stadion.
– Min pappa var kronojägare. När jag var riktigt liten tog han med mig i en ryggsäck när han körde ut i skogen med motorcykel. Det är kanske inte så konstigt att jag blev naturintresserad. Utsikten från en ryggsäck är inte dålig. Jag hann se många pippifåglar, skrattar Ulf.