Så ska Kronan byggas ut!

14 september 2015 Torsdag 17 september kl 18.30 – 21.00 blir det ett tredje samråd (dialogmöte) om utbyggnaden av Kronandalen, dit vi räknas. Samrådet hålls på Spira förskola, Regementsvägen 1a. Alla är välkomna. Men vi kan redan nu visa en översiktlig plan att fundera över.

Som vi tidigare berättat blir det inget ytterligare byggande på själva Lulsundsberget förutom Brf Arenan, två höghus som HSB redan börjat bygga vid vägen ner från berget. Där är framför allt området kring gamla skidskyttestadion som blir ett stort bostadsområde. Området mellan berget och skidskyttestadion blir plats för både bostäder, handel och kontor. Fotbollsplanen blir troligen ett stadsdelscentrum med bland annat livsmedelsbutik, vilket ju är efterlängtat.

Totalt ska hela Kronanområdet ge plats för 5 000 boende. Så här ser den nuvarande tidsplanen ut för de närmaste åren.

2015

  • Planering av 350 nya bostäder samt av Kronans nya skola ”Tallkronanskolan” pågår.
  • Luleå kommun håller dialog med boende och verksamheter om Kvalitets- och gestaltningsprogrammet 23 april, maj/juni och sept.
  • HSB startar försäljning av 98 bostadsrätter på Lulsundsberget. 
  • Innan sommaren blir det klart vem som får bygga bostäder i sluttningen nedanför Lulsundsberget. Markarbetena drar igång.

2016

  • På området nedanför Lulsundsberget påbörjas nya bostäder, Tallkronanskolan byggs i anslutning till den befintliga förskolan och infrastrukturen utvecklas.
  • Ett parkstråk kommer att byggas. Det ska gå rakt igenom området och fungera som en koppling ut i naturen. Här kommer det att finnas gott om ytor för aktiviteter och rekreation och i takt med att området växer kommer parken att byggas ut.

2017

  • Inflyttning i HSB bostadsrätter på Lulsundsberget under våren, invigning av Tallkronanskolan inför höstterminen. Inflyttning i ytterligare bostäder under slutet av året.

En sporthall planeras på samma tomt som den nya skolan, men tidplanen för den är inte klar. I ett femårsperspektiv hoppas vi att det finns ett stadsdelscentrum med bland annat livsmedelsbutik, restaurang, café samt ett antal bostäder. Kronans centrum kommer att ligga i anslutning till parken och mitt i området.

Du kan läsa mer på http://kronanlulea.se/bo-pa-kronan/#utveckling-av-stadsdelen-kronan

 

Kronanbilder