Om du får stopp i avloppet...

På förekommen anledning (ett aktuellt fall) så vill styrelsen ge några goda råd till dig som medlem och boende på Stadion. Om du får stopp i avloppet – ring inte felanmälan det första du gör! Det kan kosta onödiga pengar.

Följande gäller enligt stadgarna.

Du som bostadsrättsinnehavare är själv ansvarig för "stopp i röret" om stoppet finns i vattenlåset eller i synliga rör i lägenheten. Om en rörmokare kommer och hittar stoppet i vattenlåset eller de synliga delarna av röret så får du själv stå för rörmokarens kostnader.

Föreningen ansvarar för stopp och betalar för stopp i rördelar som går ner i golv eller väggar.

Bör tömmas då och då

Grundtanken är att man med jämna mellanrum bör öppna vattenlåset och tömma det på skräp och annat som fastnat i vattenlåset. Bland annat kan där samlas mycket fett om du ofta spolar ner fett i avloppet eller diskar kärl i diskmaskinen som innehåller mycket fett. Därför – torka av fett från porslin och kärl med hushållspapper, som du sedan kan lägga i organiska sopor.

  • Vattenlås finns under diskbänken och dit går vattnet från både diskhon och diskmaskinen.
  • Vattenlås finns också under tvättställen.
  • Vattenlås finns i golvbrunnen i duschhörnan.
  • Bakom tvättmaskinen finns också ett vattenlås. Det kommer senare mer informaton om hur du rengör det vattenlåset.

Alltså:

1. Torka av fett med hushållspapper från porslin och andra kärl innan du stopper dem i diskmaskinen eller diskar dem för hand. Hushållspapperet kan du kasta i organiska sopor.

2. Koka vatten då oc då och spola ner det i avloppet så rensas det på fett.

3. Med jämna mellanrum. Ställ en hink under vattenlåset. Skruva av locket längst ner och rengör. Skruva tillbaka locket. Kolla att tätningen kommer på plats.