Vid frågor till styrelsen, kontakta brftorpglantan@outlook.com
Förutom stadgar är detta regler som gäller för dig som bostadsrättsinnehavare i Brf Torpgläntan.
Anvisningarna i denna text är till för dig som boende i Brf Torpgläntan. De är ett stöd för både gamla och nya medlemmar om vad som gäller, hur du gör och var du vänder dig i olika frågor.
När det gäller den gemensamma trevnaden i ett bostadsområde är alla som bor där mer eller mindre beroende av varandra. Därför är det viktigt att visa hänsyn mot sina grannar och tolerans för andras vanor och levnadssätt.
Som bostadsrättsinnehavare har du del i bostadsrättsföreningens alla tillgångar men också skulder. Det är alla tillsammans som via månadsavgifterna betalar alla kostnader och utgifter som föreningen har, så ju mer aktsamma vi är om föreningens fastigheter och närmiljön desto lägre kan vi hålla boendekostnaden.
I en bostadsrättsförening har alla medlemmar också naturligt gemensamma egendomar, vilket vi hoppas ger ett ökat intresse för och behov av samarbete och att vi är aktsamma om det vi har. Du har ett särskilt ansvar för din lägenhet, men du har också ansvar för fastigheterna och för kringmiljön.
Det finns goda möjligheter för aktiva medlemmar att påverka verksamheten. Ta vara på det och delta i medlemsmöten så att du vet vad som händer och får inflytande över ditt boende! Välkommen!
BRF Torpgläntan är medlem i HSB, dit vi kan vända oss när vi behöver hjälp med juridiska frågor. För att få bo i vår bostadsrättsförening måste man vara medlem i HSB Norr. HSB Norr har också en representant i föreningens styrelse.
Styrelsen för bostadsrättsföreningen utses av föreningens medlemmar vid den ordinarie föreningsstämman som hålls på våren, med undantag av en representant som enligt stadgarna ska utses av HSB Norr. Styrelsens sammansättning är anslagen på bostadsrättsföreningens webbplats och finns även som information i trappuppgångarna.
Styrelsen ansvarar för den löpande verksamheten i föreningen.
Här kan du läsa mer om styrelsens uppgift: https://www.hsb.se/nyheter-och tips/kunskapsbank/styrelsens-ansvar-i-en-bostadsrattsforening/
HSB sköter föreningens ekonomiska förehavanden och hit kan du vända dig när det gäller månadsavgifter, motorvärmare och garage, överlåtelser av lägenheter eller om du har någon annan specifik fråga.
Föreningen har ingen vaktmästare utan felanmälan (av sådant som inte är upp till var och en att åtgärda, ex. gemensamma utrymmen) görs till Riksbyggen.
När det gäller den inre skötseln ansvarar bostadsrättsinnehavaren för tapeter, vitvaror, golv och liknande samt eventuella installationer som gjorts av medlem eller tidigare medlem. Tänk på detta när du köper/säljer bostadsrätten, och ta reda på/informera om vilka installationer som gjorts av annan än föreningen.
Tänker du bygga om/riva en vägg/göra om badrummet kontaktar du styrelsen innan för information om det är tillåtet samt ett godkännande. Alla åtgärder som du gör ska vara fackmannamässigt gjorda.
Var uppmärksam på risken för vattenskada som kan förorsakas av läckage eller olyckshändelse som rör diskmaskin, tvättmaskin, akvarium, vattensäng samt olika ledningskopplingar för vatten, avlopp och värme. Var extra uppmärksam på tecken som kan tyda på att badrummets kakel/tapet och golvmattor inte är täta. Tänk också på att skydda fönsterkarmen i badrummet med draperi eller vattenavvisande gardin. Vid minsta misstanke om otäthet kontakta vicevärden. Kolla med ditt eget försäkringsbolag vilka krav som gäller för våtutrymmen innan du renoverar/ändrar något.
Byte av trasiga element står föreningen för och beställning av bytet ska göras av styrelsen. Byte av element skall vara fackmannamässigt utfört.
Vi som bor i lägenheterna ansvarar själva för att köksfläktarna fungerar som de ska och håller luften bra i lägenheten. Därför ska filterna till dessa rengöras och dammsugas en gång i månaden. Skruva lös framstycket och rengör varsamt.
Husen har egna ventilationsaggregat av värmeåtervinningstyp, MiniWin. Aggregaten är placerade bakom luckan ovanför spisen. Kostnader för ventilation står föreningen för, dock inte byte av filter. Filter ska bytas 1 gång/år. Styrelsen ansvarar för att beställa och dela ut filter årligen. Behöver du köpa ytterligare filter kontaktar du någon i styrelsen.
Obligatoriskt filterbyte sker i oktober/november månad och endast originalfilter får användas då ventilationen med värmeväxlare är inställda och besiktigade efter dessa.
När nr 12 lyser: Dra ut kontakten. Avlägsna fronten. Dammsug filtret och rengör med en lätt fuktig trasa. Sätt tillbaka fronten och stoppa in kontakten. Håll in plus- och minusknappen 10 sekunder. Då ska det börja lysa grönt igen.
Föreningen har avtal om kabel-TV och bredband med Telenor. För att kontakta dem och för felanmälan ringer du 020-222 222 eller via webben på www.telenor.se.
Som medlem ansvarar du själv för ett visst underhåll av fastigheten ute. Boende på gråa området ansvarar själva för inoljning av trapp/insteg. För färg m.m. till altaner och annat som de boende under årens lopp försett lägenheterna med står bostadsrättsinnehavaren för själv. Till tvättstugorna och soprummen passar samma nyckel (S-nyckel) som till bastun i kvartersgården. Du ska ha fått en sådan nyckel vid inflyttningen.
Om du vill genomföra förändringar på utsidan av din lägenhet, tex sätta upp en skärm, bygga altan, installera värmepump m.m. krävs tillstånd - kanske från både styrelsen, grannar och/eller kommunen. Skriv till styrelsen så får du besked om det är godkänt innan du sätter igång. Ta också kontakt med styrelsen innan du bygger om/renoverar badrum och kök/river väggar inomhus. Har du byggt utan tillstånd kan du komma att tvingas åtgärda/riva det nybyggda för att återställa det till ursprungsläget. Du kan också riskera att få betala dryga böter om det uppdagas felaktigheter vid byggandet.
Om föreningen fattar beslut om förändringar som innebär materialinköp och inköpet innefattar sådant som föreningen ska betala måste du ha en rekvisition som ordförande eller annan behörig skrivit under. Den lämnas hos den leverantör som föreningen anvisar i det aktuella fallet.
Till varje fastighet finns ett skötselområde, det vill säga närmast kringliggande gräsytor och dylikt. Dessa ytor är ALLAS och får inte "ringas in" med buskar/blombänkar och liknande. Vårstädning, höststädning och mindre underhåll gör du tillsammans med övriga inom ditt skötselområde. Föreningen brukar även ha speciella dagar då vi gör gemensamma insatser både höst och vår - dessa meddelas via ett utskick i din brevlåda.
Trapphusen får inte användas som förvaring. Trapphusen är våra huvudsakliga utrymningsvägar och ska därför vara fria från all typ av förvaring/dekorationer för att också minska eldspridning och rökutveckling vid händelse av brand.
Här kan du läsa mer om förvaring i trapphus: https://www.hsb.se/nyheter-och tips/kunskapsbank/trapphuset--sa-far-det-se-ut/
Förvaring av el-/rullstol i trapphus
Förvaring av el-/rullstol i trapphus ska först skickas in till styrelsen för bedömning. Då detta är ett hjälpmedel och är ett viktigt stöd ska dessa självklart ha en hög tillgänglighet. Däremot bör detta föregås av en bedömning avseende ifall trapphuset är den enda möjliga förvaringsmöjligheten eller inte. Exempelvis så får el-/rullstolen inte påverka den fria bredden i utrymningsvägen och måste vara av svårantändligt material. Batteriladdning får däremot aldrig ske i trapphuset. Batteriladdning kan leda till överhettning och brandutveckling. Speciellt om eluttaget som används inte är gjort för laddning av sådana batterier.
Anser du att du behöver förvara din el-/rullstol i trapphuset, hör av dig till styrelsen för separat bedömning.
Läs mer om brandrisken i trapphus och gemensamma utrymmen här.
Parkering av alla besökande bilar sker vid garagen på hänvisad plats, här är det P-skiva som gäller. Vid längre parkering kan p-tillstånd fås - kontakta styrelsen i god tid. Du som är boende ställer din bil på hyrd parkeringsplats eller i ditt garage. Detta för att våra gäster ska kunna parkera i närområdet till den de besöker. Parkerar icke-behörig kan böter komma att ges.
OBS! Du skottar själv vid och på din p-plats samt framför garaget.
El till motorvärmare/laddstolpe
Elförbrukning för motorvärmare/laddstolpe debiteras separat.
Trafik i området får enbart ske för i- och urlastning. Tänk på att hålla låg hastighet, max 10 km/h då du måste köra inne på området. Securitas kontrollerar området, står bilen längre än 10 minuter inne på området kan ni bötfällas och få parkeringsböter.
Biltvätt
Ska inte förekomma på området då det inte finns avskiljning för vatten och föroreningar som då rinner rakt ner i dagvatten, detta enligt Miljöbalkens regleringar.
Vintertid sköts snöröjningen och sandning av de större områdena av anlitad entreprenör. Framför entrédörrar/ingångar sandar och skottar alla lägenhetsinnehavare själva. Sand tillhandahåller föreningen i speciella kärl utplacerade.
Alla som har fysisk möjlighet hjälps åt att skotta framför portar och entrédörrar, soprum samt trappa vid tvättstuga/bastu på Skihagestigen och kvartersgården Örtagård. Du som har parkeringsplats/garage skottar dessa platser så att det underlättar för framkomligheten.
Vill du elda så finns på området två grillstäder med tillhörande bänkar: En intill Örtagård och en på Skihagestigens område. Vi samsas alla om dessa. Egna grillstäder får ej förekomma. Den ved som eventuellt finns intill/i soprummen är till för dessa grillstäder och inte för att ta med ut på andra äventyr och utflykter.
Vad gäller grillning så får detta inte ske på altan eller balkong med hänsyn till att grannar ska ha möjlighet att fritt vädra och då inte ska behöva få in oset. Har du en grill du vill använda ska denna flyttas ut på behörigt avstånd från byggnaden - se speciellt efter vart utvändigt luftintag/ventilation sitter.
Du får sätta blommor och mindre buskar i direkt anslutning till altan/uteplats, men INTE så att dessa ligger mot trädelarna. Dessa får du sedan hålla på lämplig höjd och storleksnivå då ytorna utomhus är allas. Blomlådor/pallkragar, häckar, buskar, träd eller staket får dock INTE sättas upp kring intilliggande lägenheter. Ingen får heller plantera blommor, häckar, buskar eller träd för att ringa in ett område som privat. Tanken med detta är att vi som bor här, vuxna och barn ska få ströva fritt. Vi äger hela området tillsammans. Du kan gärna höra om kolonilott finns att tillgå om du är intresserad av att odla.
Trädgårdsavfall ansvarar den boende för och det är absolut förbjudet att installera egen kompost då detta kan dra till sig gnagare/smådjur. Det går bra att kasta trädgårdsavfall i avsedd container under vår- och höststädning, större avfall fraktas till soptippen på Bredviksberget.
Hundar och katter ska vara kopplade och rastas utanför området. Vänligen respektera och håll koll på ditt husdjur. Det finns de som inte tycker om, är allergiska eller rädda för till exempel hundar och katter. Sedan är det inte så välkommet att djur gräver i rabatter eller ligger på utemöbler, dynor eller filtar på altaner. Att sedan andras husdjur i omkringliggande bostadsområden vandrar hit till oss kan vi inte råda över.
Raketer och smällare tänder vi självklart inte i området med tanke på våra husdjur. Vill ni mata fåglar använd gärna talgbollar (ej fågelfrön), då slipper vi råttor. Husdjur får inte vistas i våra gemensamma utrymmen, med undantag från trapphusen.
Källsortering sker i vårt område matavfall, restavfall, glas (färgat/ofärgat), papper, metall, plastförpackningar, tidningar, pappersförpackningar och batterier, glödlampor samt småelektronik. Det finns väl uppmärkta kärl i soprummen.
Från och med första januari 2024 blir det enligt lag obligatoriskt i hela Sverige att sortera ut matavfall från alla hushåll och verksamheter. Det innebär att abonnemanget på osorterat mat- och restavfall upphör helt.
Restavfall så som stora emballage/wellpapp, gamla dammsugare, trasiga möbler o dylikt tar du själv till återvinningscentralen. Vid vår- och höststädning finns tillfälle att lägga större saker som ska bort i de containrar som vi då har här på området.
Om vi är bra på att sortera håller vi nere våra allt mer ökande kostnader för sophantering. Är det något ni undrar över som gäller sopsortering kan ni kontakta kommunen för att få en broschyr, tfn 0911-69 60 00.
Dessa finns att boka hos respektive ansvarig - se nedan eller listan som finns på anslagstavlorna i trappuppgång/kvartersgård/tvättstugan på grå området. Det är enbart den som äger bostadsrätten som kan kvittera ut nyckel till kvartersgård/övernattningsrum och även återlämna den. Försäkra dig några dagar innan du ska hyra att det finns någon hemma hos nyckelbäraren den dag du behöver nyckeln.
Se kontaktlistan för lokalansvarig.
Bastun i kvartersgården Örtagård och bastun intill övernattningsrummet på Skihagestigen bokas på respektive anslagstavla/kalender. Ange ditt namn, husnummer och telefonnummer. Nyckel till ytterdörr och bastu följer med när du flyttar in och är märkt med S. Då Örtagård eller övernattningsrummet är uthyrd kan du inte räkna med att ha tillgång till bastun.
Städa efter dig i tvättstuga/övernattningsrum/Örtagård
När du använt tvättstugan, Örtagård eller övernattningsrummet: Städa de utrymmen du använt enligt anvisningarna och glöm inte hall och toalett. Städutrustning m.m. finns i garderoben utanför bastun på röda och i tvättstugan på grå. Lämna INTE kvar soporna, burkar och flaskor. Har något gått sönder eller tagit slut säg till när du återlämnar nyckeln.
Dessa båda är vår gemensamma egendom och ju mer varsamma vi är med dem desto längre får vi behålla dem i det fina skick som nu är och då håller vi nere reparationskostnaderna, våra gemensamma utgifter.
Vänligen respektera det ovan skrivna som vi i denna bostadsrättsförening beslutat om.