Tips och råd som kan vara till nytta

Att köpa en bostadsrätt

När du står i begrepp att köpa en bostadsrätt, tänk på att förutom att titta på lägenheten även kontrollera vad det är för förening som lägenheten tillhör. Titta gärna på den senaste årsredovisningen och fråga om det planeras några större renoveringsarbeten i fastigheten. Detta kan påverka månadsavgiften om föreningen inte satt undan pengar till detta sedan tidigare.
Du har som köpare något som kallas undersökningsplikt, dvs du är själv ansvarig för att ta reda på vad lägenheten är i för skick.
Källa: HSB                                                                                                                                        

Överlåtelse med anledning av försäljning

Har du själv skaffat köpare ska du skriva ett avtal med denne. Detta ska upprättas i tre exemplar. Ett avtal till köpare, ett till säljare och ett till HSB. För att få teckna avtal om köp av bostadsrätt måste köparen vara myndig. Är en mäklare inkopplad upprättar denne ett avtal. Genom avtalet har din köpare förbundit sig att köpa bostadsrätten och du har förbundit dig att sälja den. Vid arv, testamene, arvsskifte lämnas en kopia av skattemyndigheten registrerad bouppteckning till HSB samt i förekommande fall testamente eller arvsskifteshandling. Vid gåva/bodelning lämnas ett gåvobrev/bodelningsavtal i original in till HSB. Avtalet ska vara undertecknat av samtliga köpare och säljare, samt av make/maka eller sambo. Skicka ett undertecknat exemplar av avtalet till HSB så snart som möjligt Lämna den ifyllda blanketten ”ansökan om inträde/utträde medlemskap” till HSB-kontoret tillsammans med avtalet. Handlingarna blir underlag för HSB:s vidare handläggning av överlåtelsen. För att överlåtelsen ska bli giltig krävs att bostadsrättsföreningen godkänner din köpare som medlem i föreningen. Du överlåter ju inte specifikt din lägenhet, utan din nyttjanderätt och andel i bostadsrättsföreningen. Styrelsen i bostadsrättsföreningen kan neka medlemskap om köparen har omfattande betalningsanmärkningar, tidigare är känd för att vara störande eller är försatt i konkurs. Juridiska personer kan nekas medlemskap. Många bostadsrättsföreningar tar kreditupplysning på köparen innan frågan om medlemskap behandlas. Vid avslag av medlemskap meddelar bostadsrättsföreningen säljaren/na. För att täcka bostadsrättsföreningens kostnader i samband med ägarbytet av bostadsrätten uttages en överlåtelseavgift som är 2,5 % av ett basbelopp enligt lagen om allmän försäkring. Överlåtelseavgift betalas av säljaren/na. Köpare som inte är medlem i HSB Norr ska inbetala den stadgeenliga andelen om 500 kronor per person, ansökan om medlemskap görs via vår hemsida. Dessa återbetalas vid ev. utträde ur HSB Norr. Den årliga medlemsavgiften betalas av bostadsrättsföreningen för dess medlemmar.
Hantering av pantförskrivning i samband med övergång av pantförskriven bostadsrätt är en fråga mellan säljare och köpare. Är lägenheten belånad och pantsatt, ska du ta kontakt med din bank. Vi rekommenderar att säljare och köpare träffas och slutför affären på banken. Då löser ni lånet och köparen överlämnar köpesumman direkt på banken. Panten följer med lägenheten, ej låntagaren. Upphör inte panten har banken fortfarande lägenheten som säkerhet för lån.
Du har ett medlemskap i HSB Norr som vi naturligtvis vill att du behåller. Tänk på att medlemskapet kan överlåtas till anhörig. Det finns ett antal fördelar med att vara medlem hos oss, se hemsidan. Årsavgiften är f.n. 225 kr per år. Tänk på att meddela HSB din nya adress.
Källa: HSB

Mer information om köp/sälja och blanketter finns på:

http://www.hsb.se/norr/hsb-maklarwebb

 http://www.hsb.se/omhsb/bokunskap/

http://www.hsb.se/norr/blanketter/hamta-blanketter

Ta gärna kontakt med föreningens vicevärd innan försäljning av bostadsrätten.
Viktigt är att säljaren återlämnar samtliga utkvitterade nycklar till vicevärden och köparen får sedan nycklarna av denne, detta för att slippa efterdebitering av nycklar och eventuellt cylinderbyte.