TV

Föreningen har tecknat gruppavtal med ComHem för TV. Information om vad som ingår och vilka extratjänster som kan väljas finns nedan. Det finns även lite beskrivningar om begrepp, utrustningsbehov, osv.

Detta är ett första utkast.
Om ni tycker att det någon information saknas eller är otydlig så skicka gärna in ett förbättringsförslag.

TV, gruppavtal

I avtalet med ComHem ingår i månadsavgiften (från och med 1:a mars 2018):

  • Analogt baspaket, kan ses på alla TV-apparater, även utan programkort.
  • Digital TV Bas, 25 kanaler, varav 6 i HD.
  • ComHem Play, för att se på TV-kanaler på andra enheter, t ex surfplatta eller laptop, även när man inte är hemma.
  • Programkort, behövs för att kunna se på digital-TV.
  • Syskonabonemang, dvs två programkort, så att man kan se på digital-TV på två TV-apparater.
  • TV-modul (om man inte beställer en digitalbox, se nedan).

 

Extrakanaler och övriga tjänster, utöver gruppavtal

Mot extra avgift kan man även få:

  • Fler TV-kanaler, Digital TV Silver (53 kanaler varav 24 i HD) eller Digital TV Guld (97 kanaler varav 41 i HD).
  • Film- och/eller sport-paket, C More och/eller Viasat.
  • Digitalbox, utan inspelningsmöjlighet.
  • TiVo-box, med inspelningsmöjlighet, pausa program, se tidgare program, osv.
  • Pay-per-view, se enstaka program mot betalning, t ex filmer eller sport.

 

TV via coaxialkabel eller bredand?

I våra lägenheter levereras TV via coaxialkabel, dvs traditionell "antennsladd". Detta gör att man kan koppla in TV-apparater i alla rum där det finns TV-antennuttag för att se på analog TV. Det enda som behövs är en antennsladd mellan uttaget och TVn. Kvalitén blir dock inte den bästa.

Vill man se på digital-TV, för att få bättre kvalité än vad man får med analog TV, så behövs ett programkort och ett sätt att använda detta, se mer nedan under utrustning.

Utrustning för digital-TV

För att se på digital TV så behöver man använda ett programkort. I vårt fall så ingår två programkort i gruppavtalet, vilket gör att man kan se digital-TV på två TV-apparater.

Det finns (generellt sett) två varianter av utrustning som användas tillsammans med programkortet för att se på digital-TV:

TV-modulen är en enhet som är något större än själva programkortet, dvs något större än ett kreditkort. TV-moduler kallas också "CA modul" och finns i två varianter, "CA" eller "CA+". Skillnaden mellan dessa är att CA+ modulen stödjer HD (High Definition) medans CA modulen (utan +) inte gör detta.

TV-modulen ingår oftast inte när man köper en TV utan måste köpas separat. TV modulen finns i ett par varianter beroende på om man använder kabel-TV eller satellitmottagare. Dessutom måste den vara godkänd av TV-leverantören. I vårt fall så måste TV-modulen vara anpassad för ComHem och för kabel-TV.

TV-moduler kan köpas på vanliga hemelektronikbutiker men enklast är att beställa detta från ComHem.

TV-modulen installeras i avsedd plats på TVn, under förutsättning att TVn har sådan plats (se TVns manual). De flesta nyare TV-apparater har sådan plats medans äldre TV-apparater eventuellt inte har detta. Riktigt gamla "tjock-TV-apparater" har definitivt ingen sådan plats. Om TV-apparaten saknar sådan plats så behöv en separat digitalbox.

Digitalboxar finns också i flera varianter, beroende på om de stödjer HD eller ej, och om de har inspelningsmöjlighet eller ej. ComHem marknadsför för tillfället tre varianter, två utan inspelningsmöjlighet (Arris 1103 och Humax CXHD-6000C) och en "TiVo-box" med inspelningsmöjlighet.

Digitalboxen måste vara anpassad till ComHem.

Digitalboxar kan köpas på vanliga hemelektronikbutiker men enklast och säkrast är att beställa detta från ComHem. Tänk också på vad ni har för typ av TV när ni beställer digitalbox.

Inkoppling av digitalboxen är enkel, följ denna länk till ComHem's web

Om ni har en gammal "tjock TV" så har den med största sannolikhet bara SCART-ingångar. De lite enklare digitalboxarna (utan inspelningsmöjlighet) har ingen egen SCART-kontakt men det följer med en adapter för detta.

De flesta nyare TV-apparater har en eller flera HDMI-ingångar. Detta är att rekommendera eftersom detta ger bättre bildkvalité.

Digital-TV kontra analog-TV

Med digital TV får man normalt bättre bildkvalité än med analog TV. Det krävs dock ett programkort och utrustning för att se på digital TV.

Analog-TV kan ses utan programkort och utan annan utrustning.

HD (High Definition) TV, HD-ready och Full-HD

HDTV, eller High Definition TV, innebär att man får bättre bildkvalité. För att få nytta av HD-tekniken så behöver TVn klara av HD, antingen "Full HD" eller "HD-ready". "HD-ready" är en lite enklare variant som inte stödjer HD fullt ut och därför inte ger samma höga kvalité som "full HD". HD-ready är dock ganska bra, speciellt på lite mindre TV-apparater. Båda varianterna är bättre än analog-TV.

Generellt så kan man säga att:

  • Äldre tunna TV-apparater stödde oftast bara HD-ready.
  • Nya tunna TV-apparater stödjer oftast Full HD, speciellt större apparater.
  • Vissa mindre, nya tunna TV-apparater stödjer ofta bara HD-ready.
  • Gamla tjock-TV-apparater stödjer varken Full HD eller HD-ready.

 

TiVo-box

Med en TiVo-box kan man:

  • Spela in program på den lokala hårddisken för att se i efterhand. Man kan spela in enstaka program men man kan även skapa serieinspelningar. Serieinspelningar används för att, vilket också namnet säger, spela in alla avsnitt av en TV-serie.
  • TiVo-boxen har tre mottagare, så att man kan t ex titta på en kanal samtidigt som man spelar in på två andra kanaler, samtidigt.
  • Spola tillbaka i pågående program. I inspelade program kan man spola både framåt och bakåt.
  • Titta på TV-program som gått tidigare, så kallad "omstart", även om man inte spelat in dessa på hårddisken. Denna möljighet finns för många kanaler men inte för alla. Dessutom beror det på typen av program. T ex så brukar detta inte vara möjligt för filmer. Omstart kan göras på upp till sju dagar gamla program.
  • Få rekommendationer för andra program som man eventuellt gillar. TiVo-boxen försöker lära sig vad man brukar titta på men det går också att själv markera program som önskvärda eller icke-önskvärda.
  • Lägga till inspelningar från ComHem Play-appen.
  • Hyra filmer och serier, på liknande sätt som Pay-per-view.
  • Använda inbyggda app:ar, t ex YouTube.

 

ComHem Play

ComHem Play gör att man kan se på TV från andra typer av enheter än TV-apparater, t ex datorer, surfplattor och smarta telefoner. Detta liknar motsvarande Play-tjänster som t ex SVT och TV4 har, men gäller för alla program som man abbonerar på, inklusive film och sport.

Med ComHem Play kan man även se på serier, filmer och sport på liknande sätt som erbjuds av andra streaming-tjänster typ Netflix. Utbudet kan dock skilja sig från vad andra streaming-tjänster erbjuder.

För att titta på ComHem Play på surfplatta eller smart telefon så behöver man installera en så kallad "app" (applikation). Dessa hämtas från Apple's App Store (iOS-enheter, dvs iPhone och iPad) respektive Google Play (Android-enheter). Med dessa app:ar kan man även styra sin TiVo-box, t ex skapa inspelningar

För datorer kan man gå till comhemplay.se.

För att kunna använda ComHem Play så behöver man logga in med antingen sitt ComHem-konto eller BankID.