I 100 år har HSB legat i framkant vad gäller innovation och utveckling för att ge fler människor tillgång till bra bostäder. Vi startade HSB utifrån en nyskapande idé för bättre boende och inflytande över den egna bostadssituationen. Det är samma idé som fortfarande driver oss framåt, vi kallar det för det goda boendet.
Alla kan inte göra allt, men alla kan göra mycket mer. Med verktyget Hållbar BRF vill vi hjälpa bostadsrättsföreningar att identifiera ert nuläge och inspirera till att göra det som är lämpligt för just er bostadsrättsförening. Vissa saker är enklare förändringar som ni kan lösa själva, andra kan vi hjälpa er med – oavsett om det gäller utbildning, konkreta tjänster eller inspiration för resan framåt.
HSB Norrs hållbarhetspris delas ut till bostadsrättsföreningar med idéer, pågående eller avslutade insatser som syftar till att göra det goda boendet mer hållbart. Priset delas ut på HSB Norrs föreningsstämma våren 2025.
Skicka in er nominering redan idag!
Det är fjärde gången priset delas ut och syftet med priset är att uppmuntra bostadsrättsföreningar med idéer eller pågående insattser som på ett eller flera sätt bidrar till mer hållbara bostäder.
Årets vinnare av Den hållbara idén är bostadsrättsföreningen Södra Hamnen i Piteå. Föreningen tilldelas priset för sitt långsiktiga arbete med ekonomi, energieffektivisering och insatser för social hållbarhet.
Här kan du läsa mer om 2024 års vinnare!
Bostadssektorns påverkan på klimatet är större än du kanske tror. Som Sveriges största bostadskooperation har HSB både ett ansvar och en möjlighet att på ett väsentligt sätt bidra till att minska vår klimatpåverkan.
Vårt klimatmål är att vi 2040 ska ha netto noll* klimatpåverkan i hela värdekedjan och vara anpassade till det förändrade klimatet. Klicka här ock läs mer om klimatmålet, delmål, våra resultat och vägen framåt!
* Nettonollutsläpp uppnås när våra utsläpp av växthusgaserminimerats så långt som möjligt och de kvarvarande utsläppen balanseras av tekniker såsom avskiljning och lagring av biogen koldioxid (bio-CCS), biokol eller ökad kolsänka i skog och mark.
Eldrivna maskiner, bilar och ogräsbekämpning med hjälp av hetvatten – HSB Norr arbetar för att skapa en så hållbar förvaltning som möjligt, när det gäller såväl miljö och ekonomi som ur ett arbetsmiljöperspektiv. Vi träffar Helena Backman, AO chef Teknisk förvaltning på HSB Norr, och Peter Stöckel, Fastighetsservice i Luleå, för att ta reda på mer om hur de arbetar med hållbarhet.
Tystare, varmare och mer hållbar - HSB Norr i Skellefteå har köpt in en elbil till Teknisk Förvaltning. ”Lokalvårdarna slipper gå ut till en kall bil fler gånger per dag, samtidigt som vi spar på miljön”, säger Henrik Hellberg, teamchef Teknisk förvaltning.
HSB Norr vill att huset som du bor i ska vara så klimatvänligt som möjligt. Redan 2008 tecknades därför ett klimatavtal med målet att år 2030 ligga på nära noll i klimatpåverkande utsläpp. Sedan basåret 2008 har vi minskat våra CO2-utsläpp med 77 procent och det innebär att vi har kommit en bra bit på väg. Läs mer här.
HSB brf Guldläge är det första projektet som byggs med grön betong i Skellefteå. Tack vare den gröna betongen väntas koldioxidutsläppet minska med 25 procent jämfört med traditionell betong. HSBs ambition är att bygga med grön betong även i framtida projekt.
FX-ventilation är svaret på hur bostadsrättsföreningen Skogen i Umeå kan spara hundratusentals kronor varje år.
– För något år sedan var denna lösning okänd för oss, men nu känns det som en självklar investering, säger föreningens ordförande Mats-Olov Bäckström.
HSB brf Karbinen stod inför stort underhållsbehov av fasader och fönster samtidigt som de hade höga radonvärden som krävde en ombyggnad av ventilationen. Med hjälp av HSB tog de ett samlat grepp samtidigt som de återställde originaldetaljer med varsam hand.
Direkt värmen smyger sig på kommer ogräset som ett brev på posten. Maskrosor kan som bekant till och med växa genom asfalt. Att bli av med ogräs kräver ofta ett ihärdigt arbete och att använda sig av kemiska bekämpningsmedel kan kännas lockande men det påverkar både den omgivande miljön och kan innebära risker för hälsan. Läs hur HSB Norr bekämpar ogräset giftfritt.
Som ett led i att bidra till social hållbarhet inom idrotten har HSB Norr valt att stödja Haparanda FF i deras integrationsarbete. Haparanda har en stor andel flyktingfamiljer och ensamkommande flyktingbarn och behovet av fritidsaktiviteter är stort. Haparanda FF arbetar med integration som är en viktig del för social hållbarhet och det arbetet vill HSB Norr stötta. Läs mer här.
Som ett led i att bidra till ökad jämställdhet inom idrotten väljer HSB Norr att för andra året i rad på Internationella kvinnodagen sponsra MAIF Tjejhockey i Gällivare. Intresset för tjejhockey har vuxit sig stort i Gällivare sedan laget bildades hösten 2020. MAIF Tjejhockey består nu av två lag med totalt över 50 spelande tjejer. HSB Norr lägger stor vikt vid att säkerställa att företagets sponsring fördelas jämställt och ser det som en självklarhet att sponsra MAIF Tjejhockey. Läs mer här.
Det är är andra gången priset delas ut och syftet med priset är att uppmuntra bostadsrättsföreningar med idéer eller pågående insatser som på ett eller flera sätt bidrar till mer hållbara bostäder.
Årets vinnare av Den hållbara idén är bostadsrättsföreningen Södergård. Föreningen tilldelas priset för sitt långsiktiga arbete med energieffektivisering och social hållbarhet.
Här kan du läsa mer om 2022 års vinnare av Den hållbara idén.
HSB har både ett ansvar och möjlighet att utveckla och driva hållbarhetsfrågor som är gemensamma för bygg- och fastighetsbranschen och detta gör vi bland annat genom att aktivt medverka i och initiera hållbara samarbeten både lokalt och nationellt.
Här kan du läsa om några av våra lokala och nationella samarbeten för det hållbara samhället.
Det är tredje gången priset delas ut och syftet med priset är att uppmuntra bostadsrättsföreningar med idéer eller pågående insattser som på ett eller flera sätt bidrar till mer hållbara bostäder.
Årets vinnare av Den hållbara idén är bostadsrättsföreningen Ankarkronan i Luleå. Föreningen tilldelas priset för sitt initiativrika och långsiktiga arbete som främjar den sociala hållbarheten. Här kan du läsa mer om 2023 års vinnare!
HSB brf Varvet-Hägern i Luleå är en av Luleås största bostadsrättsföreningar. Där pågår just nu ett stort projekt med att byta tak och samtidigt installera solceller, men även anlägga nya underjordiska sopsorteringsstationer. Det är de första stegen i en långsiktig, strategisk plan för underhåll och investeringar som HSB Norr hjälpt till att fram åt föreningen och nu projektleder. Läs mer om projektet här.
HSB brf Biologigränd i Umeå har med hjälp av HSB Norr gjort underhålls- och investeringsåtgärder som hittills resulterat i en minskad energiförbrukning med över 1 000 000 kWh/år, en energikostnad på ca 800 000 kr/år i föreningen. Vi vill ligga i framkant och minska vår klimatpåverkan samtidigt som vi kan sänka våra kostnader, berättar Bertil Sawert, ordförande och Per Sörlén, vicevärd i föreningen. Läs hela artikeln här.
En halv miljard människor kommer att knuffas ut i fattigdom i coronapandemins spår. 130 miljoner människor riskerar akut hungersnöd. HSB Norr bidrar därför med 50.000 kronor till kampanjen #StarkareTillsammans och stöttar därigenom We Effects arbete för att mildra konsekvenserna för de allra fattigaste under coronakrisen.
Klicka och läs mer om HSB och We Effects arbete.
Att arbeta för en hållbar samhällsutveckling ligger varmt om hjärtat för HSB Norr. Vi tycker det är viktigt att barn och ungdomar får möjlighet att utöva och växa som person genom sina intressen. Att därför satsa på barn och unga är ett sätt att bidra till vår framtid.
Vi träffar Sandviks IK/Obbola IK damjuniorer 14-17 år, fotboll division 2 i Umeå och de berättar hur sponsringen stöttat deras verksamhet.
Mot söderväggen på kvartershuset till en av HSBs nyaste bostadsrättsföreningar, brf Hällbacken i Luleå, står de två blommorna som inte bara är ett konstverk. Pistillen i blommorna fungerar också som hus till vilda bin.
För att främja biologisk mångfald har HSB Norr en ambition att i framtida nyproduktionsprojekt plantera bivänliga växter och sätta upp bihus.
Med målsättningen om fossilfria resor har HSB Norr beslutat att installera laddmöjligheter för el- och laddhybridbilar på sina 12 verksamhetslokaler. - Vår verksamhet i Skellefteå blir även pilot-ort för miljövänliga fordon inom vår tekniska förvaltning, berättar Nea Goldkuhl, hållbarhetsanvarig HSB Norr
Läs mer här!