Några av de hot som finns mot den biologiska mångfalden är att livsmiljöer för olika arter förstörs eller försvinner. Detta kan bero på förändringar i jord- och skogsbruk, annan användning av mark eller exempelvis vägbyggen som delar upp dessa livsmiljöer. Föroreningar, bekämpningsmedel och klimatförändringar är andra hot som kan påverka flera arter negativt. Även ohållbar jakt eller fiske, där människan jagar eller fiskar mer än vad vilt- eller fiskstammen hinner växa tills sig, skadar den biologiska mångfalden. Invasiva arter som har införts av människan är ytterligare ett hot mot variationen av arter då dessa kan konkurrera ut de ursprungliga arterna.
Idag finns det ingen övervakning som täcker hela den svenska biologiska mångfalden, men det finns en så kallad rödlista. På rödlistan samlas vart femte år de arter som tydligt minskar i antal och riskerar att på sikt försvinna. Bland annat finns en tredjedel av alla Sveriges 270 arter av vilda bin med på rödlistan.
Vi på HSB Norr har valt att värna lite extra om dessa små välgörare som tillsammans med andra insekter pollinerar nästan en tredjedel av den växtbaserade mat vi äter. Genom att sprida kunskap om de vilda binas situation och hur de med enkla medel kan förbättras hoppas vi tillsammans kunna förbättra den biologiska mångfalden.