Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Heidi Andersson gästade HSB Norrs Bostadsrättsdag

22 november 2018 ”Vill man förändra världen kan man alltid börja med sig själv – där man står och där man bor”. Med det budskapet inledde Heidi Andersson, armbryterskan från Ensamheten, HSB Norrs bostadsrättsdag Umeå den 8 november.

Bostadsrättsdagen hade i år ett hållbarhetstema och på plats fanns styrelserepresentanter från HSB Norrs bostadsrättsföreningar för att träffa leverantörer, lyssna på föreläsningar och utbyta erfarenheter. Hållbarhet är ett begrepp som innefattar både ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt perspektiv, men hur gör man för att leva mer hållbart och hur börjar man?

Heidi har en målsättning att vara #fossilfri2025 och menar att framgångsfaktorn till att börja leva mer hållbart är att bara börja göra och utgå ifrån sina egna förutsättningar.
– Jag bor på landsbygd nära skogen. I min familj äter vi mycket bär, jagar och har potatisland. När vi renoverar försöker vi använda hållbara material och väljer inte det vi har mitt framför näsan bara för att det är det enklaste, utan försöker alltid tänka hur detta fungerar om några år. En fasad målad med akrylatfärg behöver nödvändigtvis inte målas om med samma typ av färg. Det går faktiskt välja andra alternativ, berättar Heidi.

Det klimatsmarta arbetet är ständigt pågående i allt hon gör. När Heidi som själv bor i en HSB bostadsrättsförening i Storuman fick reda på att en kompost från en turistanläggning i Hemavan skulle säljas föreslog hon att bostadsrättsföreningen skulle köpa loss den.
 – Storumans kommun betalar mer för att bli av med 1 kubik sopor än vad man får för 1 kubik virke, då det inte finns någon återvinning. Den här komposten skulle kunna ta hand om hela min bostadsrättsförenings avfall.

I våras sändes programmet ”Storuman Forever” där Heidi och hennes man Björn Ferry försöker få igång tankesättet hos invånarna om att leva mer fossilfritt. Även om arbetet fortsätter har de kommit en bra bit på vägen – Jag tror faktiskt att i och med programmet har många gått från tanke till handling och det har gett en knuff i rätt riktning, säger Heidi och skrattar.
Numera får barn i förskolorna runt om i Storuman lära sig om FN:s 17 utsatta klimatmål via rörelselekar och 5 dagar i veckan har skolan sophinksfri dag. Det innebär att ingen mat ska kastas. Barnen får lära sig att ta för sig det de vill äta upp och hellre ta mindre portioner fler gånger.

Från år 2014 då Heidi tog beslutet att börja leva mer fossilfritt har hon minskat sina utsläpp med hela 86 procent. Hennes klimatresa är ständigt pågående och hon ser gärna att fler följer efter.
 – Är du själv engagerad kan du börja där du står och visa vägen för andra. Se möjligheter i allt. Vill du installera solceller? De behöver inte nödvändigtvis sitta på hustaket. Du kan använda ett cykelförråd eller en solig grässlänt, avslutar Heidi med ett leende. 

 Heidis 8 bästa hållbarhetstips

  1. Räkna ut! Börja med att kartlägga hur stora dina utsläpp är på klimatkontot.se
  2. Fokusera på den högsta stapeln! Därefter får du konkreta tips från sajten hur du kan gå vidare. Transporter, livsmedel, boende och konsumtion brukar vara de största utsläppskällorna för privatpersoner. Fokusera på de stora utsläppskällorna och hur du ska få ner dem.
  3. Sätt ett mål!  Vilken målsättning ska du ha? Det finns uträknat. Carbon law säger att du ska sänka dina utsläpp med sju procent per år. Gör vi alla det så klarar vi Parisavtalets mål att hålla oss under två graders uppvärmning
  4. Se över elavtalen. Kryssa för förnyelsebar energi. Det är politisk styrning som visar vad konsumenterna vill ha. Frågar inte alla efter förnyelsebar el blir det svårt att bli av med kolkraften.
  5. Se över dina tranportmedel. Flyg är en av de största utsläppsbovar. Ställ dig frågan: Kan jag åka buss, tåg, lokaltrafik? Måste jag ha egen bil eller kan jag låna via bilpool?
  6. Köp energisnåla produkter! När du ska köpa kyl och frys, kolla vilken som är mest energieffektiv. Det finns säkert billigare produkter men den energieffektiva är troligen billigare i ett längre perspektiv. Den gör att du får lägre elräkningar. Det miljömässigt hållbara och är också ekonomiskt hållbara.
  7. Det viktigaste valen! De stora valen i livet är det viktiga. Vart ska jag åka på semester? Vilken frys ska jag köpa? Vilken bil? Vad ska jag investera i? Hur ska jag pensionsspara? Vid sådana val kan du göra störst skillnad.
  8. Konsumera mindre! Fråga dig. Behöver jag verkligen det här?Låna, hyra eller köp saker second hand och laga det som är trasigt.

Därför måste utsläppen minska

  • Utsläppen som vår konsumtion orsakar måste minska kraftigt om det långsiktiga klimatmålet, Parsiavtalet ska nås.
  • I framtiden får vi inte orsaka mer än ett till två ton utsläpp per person och år om målen ska nås. I dagsläget orsakar vi mer än fem till tio gånger så mycket mer, ca 11 ton per person och år.
  • De största utsläppsminskningarna som individer kan påverka gäller färre internationella flygresor, mindre köttkonsumtion samt mer hållbara fordonstransporter.
  • Det krävs snabba utsläppsminskingar. Utsläppen globalt måste börja gå nedåt om två år och efter det havleras varje decenum, enligt forskare.

    (Källa Naturvårdsverket)

    Här kan du läsa om hur HSB arbetar för att bidra till ett mer hållbart samhälle.