Vad betyder biblioteket för familjerna som bor i favelan?
– Så mycket! Biblioteket är inte bara ett bibliotek utan ett utbildningscentrum där barnen kan ta del av kultur, umgås med sina familjer, spela teater och läsa böcker. Det betyder otroligt mycket för de familjer som inte har råd att köpa egna böcker att det finns någonstans där de kan låna dem. För de minsta barnen har de kulturella sagostunder för att från tidig ålder arbeta med jämställdhet. Om de läser Askungen kan de berätta att hon kan komma från vilket land som helst. De klär ut sig i utklädningskläder och de får agera utifrån boken. För alla åldrar har de dans och teater och det finns några datorer där de kan plugga och studera. Det anordnas även olika event för de äldre barnen där de pratar om sex och samlevnad, mänskliga rättigheter och preventivmedel.
Vad kommer pengarna som HSB Norr donerat att användas till?
– Pengarna går i första hand till att betala för byggnaden och personalen. Finns det pengar över går pengarna till exempelvis till böcker. Donationen från HSB Norr har räddat biblioteket i tolv månader, att verksamheten kan fortsätta och att det finns kunnig personal som jobbar där.
Hur togs donationen emot?
– De var så klart väldigt tacksamma och glada! Det är en stor sak för dem att HSB och Coelho Growth Foundation räddar upp deras verksamhet under helt ett år. Framförallt nu när det sker flera nedskärningar inom utbildning i Brasilien.
Hur ser vardagen ut för barnen i Brasilien?
– Skolsystemet i Brasilien fungerar inte som i Sverige. I Sverige går du i skolan ungefär som arbetstid, cirka åtta timmar per dag. I Brasilien går du endast fyra timmar per dag, antingen för eller eftermiddag. Det betyder att barnen måste ha någonstans att ta vägen efter skolan. Det är här biblioteket och organisationen Unas kommer in. Tack vare biblioteket har barnen någonstans att ta vägen för att inte hamna på gatan när deras föräldrar arbetar cirka 10–14 timmar per dag.
Vad är stiftelsens nästa plan?
– Just nu arbetar vi med två favelor som har väl fungerande hjälporganisationer. Vårt mål i framtiden är att kunna hjälpa fler favelor att starta hjälporganisationer. Det är de som hjälper till att utbilda i vilka rättigheter som finns både för person och för favela. Brasilien har många bra regler och lagar men problemet är att de inte följs. Det saknas kunskap bland människorna om vilka rättigheter som finns eftersom många är analfabeter och inte kan läsa eller inte har tillräckligt stark utbildning.
När jag åker ned igen, kommer vi prata om utbildning, jämställdhet och marknadsföring genom olika föreläsningar och kurser. Hur behåller man pengarna inom sin egen favela för att hjälpa varandra? Starta eget, hur funkar det? Vi lämnar inte alltid över pengar, utan här lämnar vi över kunskap. Vi pratar om kultur, berättar om Sverige och mänskliga rättigheter. Vi kommer även ha frågestunder där vi kan diskutera livet med mycket inriktning på personlig utveckling och hopp.
Vad tar du med dig från resan?
– Att det finns hopp. Det är inte i alla favelor du kan gå in och känna det. Tack vare Unas och det stödet vi ger och får från er och andra företag så finns det hopp för de som bor här. I den här favelan kan barnen faktiskt få vara barn och här finns det barn som har drömmar. Det känns fantastisk att få åka tillbaka och se det, något som varken jag eller mina vänner ibland hade som liten.
Jag personligen är otroligt tacksam för det stöd vi fått av HSB Norr. Det är inte så mycket som krävs av oss människor för att göra lite skillnad. Det handlar inte om att göra jobbet åt dem, utan att ge förutsättningar som skapar möjligheter.
Text: Sofia Forssen Foto: COELHO GROWTH FOUNDATION
Christina Rickardsson föddes i Brasiliens vildmark och bodde i en grotta tills hon var ungefär fem år gammal. Därefter levde hon tillsammans med sin mamma på gatan i Sao Paulos kåkstäder innan hon slutligen hamnade på ett barnhem. Vid åtta års ålder adopterades hon tillsammans med sin lillebror av en svensk familj i byn Vindeln i Västerbotten. Idag är hon utsedd till en av Sveriges bästa talare och reser världen över för att föreläsa och prata om
hennes arbete med att hjälpa utsatta barn i Brasilien.
Unas är en prisbelönt hjälporganisation som skapats av boende i favelan Heliapolis. De fick under 1980–1990-talen arbeta hårt för att stå upp mot polisen som försökte köra ut dem ur favelan. Unas hjälper till att utbilda i mänskliga rättigheter och arbetar för att människorna i favelan ska få en bra vardag.
HSB Norr inledde 2017 ett samarbete tillsammans med stiftelsen Coleho Growth Foundation efter att HSBs medarbetare lyssnat på Christina Rickardssons gripande föreläsning, Sluta aldrig gå. Tidigare stöd från HSB har gått till barnhemmet till Lar da Infância de ”Nice” där Christina Rickardsson själv bodde som liten och nu bidrar HSB till att biblioteket i favelan Heliópolis kan räddas i ett år.