En tidig lördagsmorgon i mars 2018 fick de boende på Trädgårdsgatan 5 i Landskrona fly från sina hem hals över huvud. Kvar i hemmen stod halvfulla kaffekoppar med morgonkaffet. Det vackra gamla flerfamiljshuset mitt i city stod i lågor. Allt i bostäderna förstördes av elden eller vattnet som krävdes för att släcka branden.
Åtta familjer förlorade sina hem och alla ägodelar. Att ingen kom till skada i branden är ren tur. Vad som orsakade branden är ännu oklart; branden startade på vinden och var redan fullt utvecklad när räddningspersonal kom till platsen. Den anrika gamla tegelbyggnaden blev fullständigt utbränd – kvar fanns bara ett utvändigt skal.
– Stod man i källaren såg man himlen ovanför, så bygget var så nära nyproduktion man kan komma. Det enda som stod kvar var tegelväggarna, säger projektchefen Sven Andersson som ledde återuppbyggnaden av kulturfastigheten för HSB Landskrona.
" I princip fick allt rivas förutom själva tegelstommen."
En fullt utvecklad brand på vinden förstörde alla åtta lägenheter i den välkända tegelbyggnaden i centrala Landskrona.
Efter branden inleddes ett gediget arbete med att återställa den kulturbärande byggnaden från 1800-talet. Renoveringen var både tuff och tidskrävande.
– Det var nya utmaningar varje dag. Eftersom huset är så gammalt finns det inga räta vinklar, därför har alla lösningar fått skräddarsys på plats, förklarar Sven Andersson.
I princip fick allt rivas förutom själva tegelstommen, och tonvis med material fraktades bort. En ny trappa och ett hisschakt lyftes in med kranbilar uppifrån – ett arbete som krävde millimeterprecision. Att hitta och återskapa själen i huset var den stora utmaningen. De vackra, utsmyckade gamla kakelugnarna bevarades, och tidstypiska detaljer som massiva spegeldörrar, stuckatur, dörrfoder och takrosetter återställdes. Entré och hall fick extra kärlek i form av en gammaldags, tidsenlig takmålning. Den pampiga tegelfasaden mot Trädgårdsgatan skiljer sig stort från den vita byggnad som möter en på innergården.
Det mest ekonomiska hade förstås varit att riva rubbet och bygga nytt. Att istället med varsam hand återuppbygga bostadshuset kostade mer än det dubbla.
– Alla andra fastighetsägare hade jämnat det med marken för rent ekonomiskt var det inte lönt att rädda, men detta är ett mycket speciellt hus och vi tog den extra kostnaden för att bevara den charm som fastigheten en gång hade, säger Sven Andersson.
Den restaurerade tegelfasaden ser exakt ut som på 1800-talet – men innanför döljer sig nio nybyggda moderna bostadsrätter.
Färgstark konst utgör en fin kontrast mot sekelskiftescharmen hemma hos konstnären Birgitta Ekholm och hennes man Jan.
– Vi har fått en fantastiskt fin lägenhet till ett bra pris. Vi föll för lägenhetens charm och för kulturutbudet i området. Läget är fantastiskt. Det tar bara 1,5 timme in till centrala Köpenhamn, och man är nära Malmö och Helsingör, berättar Jan.
Den nybyggda lägenheten har moderna bekvämligheter som vattenburen golvvärme, hiss och carport. Men man har också lyckats med utmaningen att återskapa den gamla charmen.
– De har gjort ett fantastiskt arbete! Vi har massiva dubbeldörrar med gamla gångjärn och handtag. Vi har stuckatur i taket och 25 cm höga socklar med skursocklar på kanterna – precis som det var förr i tiden. Man har verkligen gjort vad man kan för att allt ska se ut som det gjorde, säger Jan, som själv har erfarenhet från fastighetsbranschen.
Birgitta som med sin konstnärsblick också har öga för detaljer, fortsätter entusiastiskt:
– Jag tycker det är så läckert att man monterade ner och satte upp de gamla kakelugnarna igen, med sina skavanker. Det ger en viss känsla.
Lägenheten har ett fint ljusinsläpp genom stora fönster, men är också ombonad och skyddad från insyn, något som är viktigt för Birgitta. För i hemmet vill man känna sig trygg, som hon säger. Både Birgitta och Jan är intresserade av heminredning och gillar designklassiker.
" Det är så läckert att man satte upp de gamla kakelugnarna igen."
Kakelugnarna hörde till de få saker som inte blev totalförstörda vid branden.
I samband med återuppbyggnaden förvandlades de tidigare hyresrättslägenheterna till nio toppmoderna bostadsrätter med såväl golvvärme som gammal charm. Den största lägenheten är 154 kvadratmeter fördelade på 5 rum och kök. 2021 vann byggnaden Landskronas stads stadsbyggnadspris, för sina omsorgsfullt återskapade tidsenliga detaljer såväl exteriört som interiört, som bidrar till stadens kulturhistoria.
För Jan och Birgitta Ekholm, som flyttade in i nybygget i maj förra året, var det kärlek vid första ögonkastet. Paret från Blekinge har bott i Malmö tidigare, och älskar Skånes öppna landskap. Men det gäller förstås att hitta rätt när man letar efter ett nytt hem, och när lägenheten på Trädgårdsgatan kom ut på marknaden hade Jan och Birgitta letat länge.
– När vi kom in här i lägenheten för första gången tittade vi på varandra och sa ”denna är det”! Det var känslan i lägenheten, rymden. Här finns en trivsamhet som bara är, känslan är mjuk och härlig. Det är en omfamnande lägenhet, som att krypa in i en famn, säger Birgitta.
Deras femrummare på drygt 150 kvadratmeter har 3,20 meter i takhöjd, två toaletter och en bevarad uppmonterad kakelugn som tronar i vardagsrummet. Det råder inga tvivel om att de stortrivs i det nya hemmet.
" Vi föll för lägenhetens charm och för kulturutbudet i området."
Birgitta och Jan Ekholm kände så fort de klev in i lägenheten att de hade hittat hem.
" Vi har flyttat omkring en del men det här är hemma för oss."
Särskild omsorg lades vid tidsenliga detaljer, som stengolvet i entrén.
– Men det får inte bli för tråkigt, det måste hända saker. Men det ska vara vackert och finnas en balans. Vi har både nytt och gammalt här hemma. När vi flyttade hit bytte vi ut en del av vårt gamla möblemang som inte längre passade in, förklarar Birgitta.
För en konstnärssjäl som Birgitta är det en självklarhet att sätta färg på inredningen med mycket konst, men också med hjälp av färgstarka detaljer från Svenskt Tenn.
Bara sju minuter från bostaden ligger Sveriges äldsta koloniområde. Där har paret en kolonilott där de odlar bland annat örter och sallat. Att kunna skörda hållbara, egenodlade grönsaker när man bor mitt i stan är en stor förmån.
– Det är helt fantastiskt, vi trivs så bra! Här är nära till allt. Vi har bara några steg till ett underbart gammalt konditori, vi har närheten till city och det är bara 300 meter till havet där vi tar våra morgonpromenader.
Birgitta stortrivs i den lilla staden med det stora kulturutbudet. Hon har egen ateljé vid Rådhuset och är med i en konstförening. Trots att paret är pensionerade, lever de fortfarande ett mycket aktivt liv. Det är i hemmet de tankar energi.
– Vi trivs helt suveränt. Vi har flyttat omkring en del tidigare, men nu är vi hemma. Det här är hemma för oss! Här vill vi vara, säger Birgitta.
Namn: Jan och Birgitta Ekholm
Gör: Jan är entreprenör och Birgitta bildkonstnär
Bor: HSB brf Järnvägstorget i Landskrona, som består av 9 lägenheter, cykelförråd och carport. Till sommaren ska gården färdigställas med pergola, utemöbler och grillplats.