För att ta oss till Heidi Andersson och Björn Ferry åker jag tunnelbana till Stockholms central, sen nattåg till Umeå, därefter buss i fyra timmar. Resan tar fjorton timmar – i vardera riktning.
– Jag är stenhård. Ska man intervjua oss så får man inte flyga hit, då påverkar ju vi indirekt miljön negativt. Den som inte orkar åka tåg och buss får göra intervjun via Skype eller telefon. Det finns många sätt att kommunicera på, säger Heidi Andersson rakt.
Själv har hon inte flugit sen hon var med i ”Mästarnas mästare” för två år sedan. Och Björn tackade nej till att åka till Sydkorea och rapportera om OS.
– Jag skulle aldrig flyga till Stockholm men förstår dem som gör det. Det är en lång resa, men den går ju fort när man sover på nattåg. Jag tänker att jag kan avstå – det finns många som är i större behov av flyg än vad jag är. Det är samma sak som att bo i en stad och inte behöva bil. Skippa bilen i så fall. Då kan ju någon som bor på landsbygden ha bil i stället. Man måste se klimatfrågan i ett större perspektiv, säger Heidi Andersson.
Fönsterbrädorna är fyllda av gamla mjölkpaket med plantor – från paprika till purjolök.
Vi äter lunch på Hotell Toppen och Heidi fyller tallriken med grönsaker och bönor. Hon har alltid varit miljö-intresserad, men de senaste åren har hon och maken Björn, som är på
klimatseminarium vid Tarfalaglaciären i Kebnekaise, ändrat livsstil mer radikalt.
Miljön involveras i nästan alla beslut paret tar, och målet är att leva helt fossilfritt. Dessutom vill de ha med hela Storuman på tåget – om det handlar tv-serien ”Storuman Forever” som sändes på SVT under våren 2018.
– Det var mäktigt att se vilken respons vi fick. Mejlboxen exploderade, telefonerna gick varma, och till och med postlådan fick en rejäl laddning brev. Björn brukar säga att det där var vårt klimatbidrag till världen. Folk har frågat efter en del två, och varför inte? Men då vill vi se ”Stockholm Forever”, säger Heidi och skrattar.
Björns miljöintresse har vuxit fram sedan paret träffades.
– ”Jag är kapitalist”, sa han då. Men han vet ju att ekonomi och ekologi hör ihop – båda innebär att hushålla med resurser. I dag är hans hållbarhets-engagemang minst lika stort som mitt, säger Heidi.
Paret träffades på hotellet. Heidi pekar på bordet där de pratade första gången. Han från Storuman, hon från byn Ensamheten, en dryg mil härifrån.
– Första gången jag träffade Björn berättade jag att jag drömde om att bygga ett ekologiskt hus. ”Vad är ett ekohus?”, undrade han. Han såg en riskoja med koskit framför sig … Men när vi startade ett gemensamt aktiebolag några år senare döpte vi det till PTEH – Pengar Till EkoHus – AB. Ekohuset var vår målbild. Med tiden har idén om huset utvecklats, och vi med det. Nu strävar vi efter en hållbar livsstil och att bli fossilfria 2025.
I samhället Storuman, 22 mil nordväst om Umeå, bor ungefär 2 000 människor. Tillräckligt litet för att alla har koll på alla, men tillräckligt stort för att alla inte känner varandra personligen. Heidi Andersson passerar dock inte obemärkt – alla hälsar. ”Hej Heidi, ser du att vi cyklar till skolan i dag?”, frågar en flicka.
Heidi Andersson är uppvuxen i byn Ensamheten, en dryg mil utanför Storuman. Hon har blivit världsmästare i armbrytning elva gånger och rankades etta i världen oavsett viktklass två år i rad, 2011 och 2012.
Björn Ferry är uppvuxen i Storuman. Han är Sveriges främste manlige skidskytt genom tiderna med tre VM-medaljer och ett OS-guld.
Paret träffades 2002, och år 2011 fick de sonen Dante. De har båda lagt sina idrottskarriärer på hyllan, men lever fortfarande på sina personliga varumärken som idrottsstjärnor. Båda har styrelseuppdrag. Björn Ferry är kommentator för SVT och går en utbildning i hållbart skogsbruk vid Umeå universitet. Heidi Andersson håller föredrag om hållbarhet och instruerar i armbrytning. Deras mål är att bli fossilfria till 2025.