En hyresrätt kräver ingen insats. Däremot behöver hyresvärden veta om dina inkomster räcker till hyran. Oftast behöver du stå i kö för att få ett hyreskontrakt och det finns både kommunala bostadsföretag och privata hyresvärdar.
Om du hyr en bostad i andra hand, bor som inneboende eller i ett kollektiv är det viktigt att skriva ett kontrakt. Då vet du vad som ingår och hur lång uppsägningstiden är. Det är också klokt att undersöka att du betalar en skälig hyra. Hyresvärden får nämligen inte sätta en hyra som är högre än den som gäller för liknande lägenheter i samma område.
Att köpa en bostadsrätt innebär att du ingår i en ekonomisk förening och äger en del av huset tillsammans med dina grannar. Ett vanligt missförstånd är att du blir ägare av bostaden, men i själva verket äger du rätten att bo i den. Som boende betalar du en månadsavgift till bostadsrättsföreningen som täcker bland annat uppvärmning, vatten, sophantering och löpande underhåll av fastigheten.
Utöver boendeform bör du fundera på vad som är viktigt för dig i det område där du vill bo. Det menar Jennie Sandén som är privatekonom på Danske Bank. Att testa sig fram kan vara ett sätt.
– Tänk så här: okej, nu ska jag flytta hemifrån, var ska jag bo? Vill jag ha nära till grönområden eller till uteliv och vänner? Ett tips är att försöka hyra en bostad. Det är ett bra sätt att testa om man trivs i ett visst område. Trots att utelivet känns prioriterat nu kanske man inser att man inte vill bo i närheten av det, säger Jennie Sandén.
En annan parameter att ha koll på är sin ekonomi. Att ta fram en översikt över inkomster och utgifter är första steget.
Dela in utgifterna i fasta och rörliga. Hyra, bolån och försäkring är exempel på fasta utgifter som är svåra att ändra på, de måste helt enkelt betalas varje månad. Rörliga utgifter som mat, kläder och nöjen är lättare att styra över.
– I vissa fall kan man hänga på sina föräldrars hemförsäkring och komma undan lite billigare vad gäller de fasta utgifterna. Man kan också kolla om det finns studentrabatter. Med hjälp av en budget kan du enkelt ta reda på hur mycket du har att röra dig med varje månad. Det kan också vara ett sätt att hjälpa dig nå ett mål, som sparandet till en insats.
– Gör fyra kolumner i ett excel-dokument med inkomster, fasta utgifter, rörliga utgifter och sparande. När de fasta utgifterna är betalda kan du se om de rörliga kan sänkas, exempelvis genom färre restaurangbesök.
Spara direkt när du får lönen eller studiebidraget och lägg det exempelvis på ett sparkonto. Jag vurmar ju väldigt mycket för sparande. Oavsett om sparandet behövs till en insats eller för att få ihop en buffert ska det ske varje månad. Man bör ha en buffert som räcker för att klara tre till sex månaders utgifter, säger Jennie.
Tipset som Jennie Sandén inte nog kan understryka är att ha en plan för sparandet.
– Den senaste tiden har vi tyvärr präglats lite av tänket slösa först och spara sen. Man vill gärna ha sin drömlägenhet redan igår och tar dyra lån med höga räntor. Att hyra kan vara ett bra alternativ. Dock har bostadsrätter varit det mest ekonomiska alternativet över tid, det finns däremot ingen garanti för framtida prisuppgångar. Oavsett så är det bra, för att inte säga avgörande, att ha en tajt budget och försöka spara ihop till en eventuell kontantinsats.
Börja bospara till kontantinsatsen
För att ta ett bolån krävs en kontantinsats som motsvarar minst 15 procent av priset på bostaden. Genom HSB Bospar kan du spara ihop till en kontantinsats på ett enkelt och tryggt sätt. För varje sparad hundralapp får du ett bosparpoäng – med hjälp av poängen får du förtur till cirka 25 000 hyresrätter och nybyggda bostadsrätter. När du bosparar med HSB får du dessutom en förmånlig bolåneränta hos Danske Bank och kostnadsfri juridisk rådgivning i boendefrågor.
Hur får jag en hyresrätt hos HSB?
Är du nyfiken på hur många bosparpoäng som behövts för att flytta till en hyresrätt i din kommun? Här är HSBs förmedlade hyresbostäder det senaste året, längst ner på sidan. 60 bosparpoäng motsvarar ett års fullt bosparande.
Vad har du råd med?
För att få en bild av vad du har råd kan du undersöka bostadspriserna på olika orter. Räkna med att du behöver 15 procent av bostadens totala kostnad för din kontantinsats. Ställ dig också frågan vart du kan tänka dig att flytta, och vad som passar din plånbok och dina behov.
Fler tips? Läs mer om konsten att flytta hemifrån
Upptäck HSB Bospar – ett smart sätt att spara till och köpa bostad där du också får förtur till HSBs hyresrätter och nybyggda bostadsrätter i hela Sverige.