KUL-kommittén har funnits länge men inte förrän Ulla, Inger, Kerstin och Anna tog över för sju år sedan blev det rejäl fart i huset. I dag är de flesta av de boende goda vänner och att be någon vattna blommorna medan man är bortrest är inga problem.
– Man ska kunna känna gemenskap, trivsel och trygghet där man bor. Här kan man alltid ringa på hos en granne. En tredjedel av våra boende är ensamhushåll och många är äldre. Då är det extra tacksamt att det är lätt att be om hjälp. Det känns väldigt tryggt, säger Ulla Björk, medlem i KUL-kommittén.
Brf Eternellens fastighet ligger centralt i Linköping. Till Stora torget tar det sju–åtta minuter att gå och baksidan vetter mot parken och Trädgårdsföreningen, något som KUL-kommittén har utnyttjat för sina aktiviteter.
– Vi bor ju vid en fantastisk stadspark, så där har vi gått runt och tittat på odlingarna med en auktoriserad naturguide. Efteråt åt vi ost och kex med vin i samlingslokalen, säger Inger Algotsson, som bott i huset sedan det byggdes 1980.
Men även husets egen kompetens har kommit till god användning.
– Många i huset är intresserade av historia och vi har några som är riktigt kunniga. Så med hjälp av dem har vi ordnat föreläsningar om Brännvinsupproret 1800 i Linköping, Linköpings blodbad och haft guidad tur i Domkyrkan och på Flygvapenmuseet, säger Inger.
Och utrymme för alla aktiviteter finns det: Till samlingslokalen hör kök, motionsrum med dusch och bastu, ett övernattningsrum och kontor. Här finns också ett vävrum med tre vävstolar och hobbyrum med viss maskinutrustning.
– Det är ett brett utbud med något för alla. Man måste inte vara med på någon gemensam aktivitet, men de flesta är det. Bokcirkeln som är väldigt populär hänger med i debatten. Vi läste Ishiguro innan det blev känt att han fick Nobelpriset 2017, säger Ulla.
En förmiddag i veckan är det Torsdagstrampet då föreningens medlemmar promenerar tillsammans.
– Det betyder mycket att komma ut lite och dessutom få sällskap. Medelåldern i huset är uppåt 74 år och vi har och har haft flera hundraåringar, säger Ulla.
– Vi får mycket beröm för vårt engagemang. Grannarna frågar ofta om vad som ska hända nästa gång. Just nu väntar alla på trädgårdsfesten – då grillar vi i trädgården och vi bjuder på allt. Vi räknar med minst 50 besökare, säger Inger.
KUL-kommittén får varje år en budget av styrelsen att hålla sig till. De boende har också stor möjlighet att påverka styrelsens beslut eftersom föreningen har två extra möten förutom stämman på våren.
– Styrelsen tycker det är viktigt att höra vad medlemmarna tycker. Det ska vara lätt att påverka sitt boende, säger Inger.
Inför varje evenemang får alla boende en personlig inbjudan i brevlådan. Några happenings sticker ut med en ovanligt god service till de boende. Som när kommittén bjuder in Sveriges Seniorshop – med kläder för stilsäkra seniorer – och de som vill av de boende får själva vara mannekänger.
– Inger och Kerstin brukar ställa upp som mannekänger så man får se kläderna live. Sedan får alla gå och titta närmare på kläderna och prova dem. Det brukar bli bra försäljning för seniorshopen och det är bra för de äldre som kanske inte orkar ge sig ut på stan själva och leta kläder.
De fyra i KUL-kommittén funkar väldigt bra ihop, konstaterar de, men det är heller inga problem att få hjälp från andra i huset.
– Vi har olika typer av caféer som våffelfrossa och kakfrossa, och vi liksom grannarna ställer upp och bakar utan att blinka för att det är kul. Det är aldrig någon som tycker något är besvärligt, säger Inger.
Och för alla som bara vill ha sällskap till en kopp kaffe finns för det mesta någon granne bland bänkar och bord i föreningens gröna trädgård – som förresten sköts av en trädgårdsgrupp så att det alltid ser fint ut.
– Vi bryr oss om varandra här. Vi känner varandra och pratar lite för att ha koll: ”Har du sett henne på ett tag?” En gång var det en farbror som inte öppnade dörren när grannen ringde på och det blev stor uppmärksamhet kring det. Mådde han verkligen bra? Men det visade sig att han hade lagt av sig hörapparaten och gått och lagt sig. Men det är ju bättre att bry sig lite extra om varandra än att inte göra det, säger Ulla.
Kommittén har också vunnit HSBs utmärkelse Årets trivselfrämjare. Men vad betyder då KUL-kommitté?
– Ojdå … säger Ulla.
– Det är Kunskap, Utbildning och ... säger Inger.
– Och Lattjo, kanske? Det passar ju i alla fall bra in på vår förening, konstaterar Ulla.
Ort: Linköping
Byggår: 1980
Antal lägenheter: 58 inklusive en förskola
Huskroppar: EnL-formad huskropp bestående mest av treor, fyror och femmor
Kuriosa: Fastigheten ligger på Djurgårdsgatan,som tidigare hette Galggatan, för att den ledde till Galgbacken där Linköpings dödsstraff verkställdes. Och – i huset har alla inglasade balkonger med öppen spis, där de också kan grilla.