Supersliten, mörk och inte så inbjudande. Så sammanfattar Fredrik Salzedo den gemensamma föreningslokalens tidigare skick. Man kunde visserligen hyra den till fest, men det var få medlemmar som utnyttjade den möjligheten eftersom det inte fanns något ljudsystem – och man fick heller inte spela musik eftersom lokalen inte var ljudisolerad. Det saknades också ett fungerande mötesrum för styrelsen.
– Planer fanns på att förädla de ytor som inte utnyttjades i föreningen, men vi ville landa i något som så många medlemmar som möjligt kunde ha nytta av, säger Madeleine Sandmon, som är aktiv i styrelsen och ansvarig för föreningens kommersiella lokaler.
" Det fanns ett behov av fräscha kontorslokaler redan innan pandemin."
Ture Osterman, 25, Agnes Bengtsson, 24, och Ebba Glengard, 25, laser på Handelshögskolan och pluggar i den gemensamma lokalen flera dagar i veckan.
Samtidigt inkom det en motion på årsstämman om att upprätta tillgängliga arbetsplatser för medlemmarna.
– Vi är en av Stockholms största föreningar med nästan 800 lägenheter, och ungefär 80 procent av dem är ettor. Det är med andra ord inte alla som har utrymme för ett hemmakontor eller barnkalas hemma. Det fanns ett behov av fräscha användbara kontorslokaler redan innan pandemin, förklarar Fredrik.
En vattenläcka i lägenheten ovanför, med en fuktskada i källarlokalen som följd, blev startskottet för renoveringsprojektet. Under åtta månader totalrenoverades lokalerna med medlemmarnas behov i fokus. Två små mörka rum har omvandlats till en stor luftig gemensam yta med såväl soffhörna som tv, ljudanläggning, samt ett fullt utrustat kök och 24 matplatser. Lokalen ljudisolerades och det som tidigare var en korridor har blivit sex arbetsplatser. Som pricken över i har en professionell inredare stylat lokalen, som går under namnet ”Viktoria”.
Kaffebryggaren går varm i brf Fredhäll. Ordförande Fredrik Salzedo ser att många trivs i de nya lokalerna.
Tajmingen var perfekt. Den nya lokalen invigdes våren 2020, då coronapandemin plötsligt tvingade såväl studerande som förvärvsarbetande att arbeta hemifrån.
– Om man bor två personer i en etta är det svårt att jobba hemma, under pandemin har detta verkligen mött medlemmarnas behov, säger Madeleine.
Fyra av sex arbetsplatser är bokningsbara via en app, som även används för bokning av mötesrum och tvättstuga, övriga är drop-in. Att boka kontorsplats är gratis, och för bara 500 kronor kan man boka hela lokalen.
– Vi hade fest på valborg, här är gott om springyta för barnen och de som vill kan hålla avstånd. Vi hade även några vänner med via Zoom som vi kopplade upp på tv:n, säger Madeleine.
" Snåla inte på kvaliteten vad gäller golv och möbler, för det blir ett annat slitage i en gemensam lokal än hemma."
En källarkorridor har förvandlats till kontorslandskap med flera bokningsbara arbetsplatser.
Den tidigare snickarboden har omvandlats till ett rymligt mötesrum, där även föreningens styrelse har sina möten numer. Viktoria har snabbt blivit en ny mötesplats för medlemmarna.
– Det är ett stort lyft för alla och verkligen uppskattat, man småpratar alltid med någon ny när man är här, säger Madeleine.
Även det gamla gymmet och bastun har fått sig ett ansiktslyft.
– Innan var det ett ”gym” där folk typ dumpat sina gamla dammiga hantlar och någon skramlig cykel de inte längre använde. Nu har vi fräschat upp det ordentligt och byggt en relaxavdelning i anslutning till gym och bastu, fortsätter Madeleine.
" Vi vill försöka hitta något som ar så många medlemmar till gagn som möjligt."
Bastun är fullbokad jämt, på gymmet gäller drop in för dem som betalar en symbolisk årsavgift på 300 kronor. När HSB Uppdraget är på besök sitter tre Handelsstudenter vid ett av borden och varvar plugg med rikliga mängder kaffe.
– Jag har bott här sen i augusti förra året och vi är här flera gånger i veckan, det är brist på studieplatser i Stockholm så det är grymt att detta finns. Vi nyttjar även gymmet, bastun och festlokalen. Det är riktigt bra att detta finns. Förra lördagen hade vi fest här, säger Ture Österman, 25.
Vid grupparbeten bokar de mötesrummet.
– Tidigare har jag inte tänkt på gemensamma utrymmens alls inför ett köp av egen lägenhet, men nu inser jag vilket otroligt mervärde de ger, säger Ture.
Framtidsplaner saknas knappast för HSB brf Fredhäll. Nu är målet att skapa en ny snickarbod och ett pingisrum.
– Vi vill försöka hitta något som är så många medlemmar till gagn som möjligt. Vi har även två gästlägenheter och håller på att fixa en tredje eftersom vi har 99 procents beläggning i gästlägenheterna, avslutar Fredrik.
1. Skapa ett utrymme som så många som möjligt kan nyttja och ha glädje av. Vad behövs i just er förening: Gästlägenheter, pingisrum eller kontorsplatser?
2. Snåla inte på kvaliteten vad gäller golv och möbler, för det blir ett annat slitage i en gemensam lokal än hemma.
3. Anlita ett städbolag. Vi städar två gånger i veckan och det är värt att lägga den kostnaden för att bibehålla ytorna fräscha för alla.
Ort: Stockholm
Fastigheter: 7
Lägenheter: 789
Kommersiella lokaler: 57
Byggår: 1931
Upptäck brf-medlemskapet i HSB som bland annat ger stöd från en erfaren HSB-ledamot och juridisk rådgivning.