HSB brf Klockaren i Skellefteå har genomfört en historiskt stor investering i varmluftsåtervinning, laddstolpar och solceller. Solcellerna beräknas producera cirka 240 000 kWh per år och överskottselen kan säljas till spotpris. Antalet laddplatser till föreningens 202 lägenheter är 189 – och flera av de boende har nu köpt elbilar.
Allt började med att föreningen hade lagt lite extra omsorg på fastigheterna: bytt stammar och fönster, byggt rymliga inglasade balkonger till alla lägenheter, renoverat trapphusen, bytt ytterdörrar.
– Då började vi tänka på energiåtervinning – kanske kunde vi göra något smart där? berättar Christer Lundkvist, vicevärd vid tiden för satsningarna.
Sagt och gjort, föreningen inledde ett samarbete med HSB Norr, en total energigenomgång som resulterade i varmluftsåtervinning med Umia som entreprenör. På det beräknas föreningen spara runt 900 000 kWh per år.
Nästa projekt var solcellerna och laddstolpar med Skellefteå Kraft som entreprenör. Numera pryder solcellerna södersidan av taken på de fem fastigheterna.
– Vi har fått fin respons av de boende på satsningarna. Man tycker att det är roligt att bo här när det händer en massa bra saker. Det finns också en stolthet över att bo i en hållbar förening; vi är omskrivna i lokaltidningen. Vi har energiklassning B – det är nästan omöjligt för hus som är byggda på 1960-talet! Och satsningarna håller bostadspriserna uppe, även nu i skakiga tider, säger Christer.
Sammanlagt har satsningarna kostat drygt 13 miljoner kronor och ger i dag en besparing på cirka 25–33 procent av energikostnaden. Solcellsinvesteringen beräknas vara avbetalad på maximalt tio år.
– Pengar och hållbarhet går hand i hand. Det går inte att utesluta det ena från det andra; det är en win-win-situation, säger Christer.
Den ambitiösa föreningen lägger också stor kraft på social hållbarhet. Varje onsdag är det fika i samlingslokalen. På senaste träffen var det 20–25 deltagare.
– Man lär känna grannarna, blir tryggare och känner att man kan ringa på om man behöver hjälp, låna socker, få bilskjuts eller vad det än är, säger Birgitta Bjurman, initiativtagare till såväl onsdags- och sommarfika som flera andra satsningar såsom gym, vävstuga, odling i pallkragar, laddstolpar, belysning och lekparksutrustning.
Föreningens onsdagsfika är välbesökt. Vid senaste träffen var det 20–25 medlemmar som slöt upp. Onsdagsfikat är en av många satsningar på sociala arrangemang som föreningen gör. Att medlemmarna lär känna varandra bidrar starkt till tryggheten i boendet.
Att under lång tid hålla efter ekonomin och göra kloka investeringar har möjliggjort att föreningen numera har lekpark, bordtennisrum, vävstuga, gästlägenhet, snickeri, gym, bastu, odlingar i pallkragar, fruktträd, bärbuskar och frisbee- och basketkorg. Det finns också gratis brasved till dem som vill grilla i någon av föreningens fyra grillar – och eluttag utomhus för dem som vill grädda våfflor och brygga kaffe ute.
– Det är alltid ett fritt val att delta och alla aktiviteter annonseras i trapphusen och på vår egen Facebook-sida så ingen ska känna sig förbisedd, säger Birgitta, som sedan ett par år trätt tillbaka och låtit nya krafter ta över planeringen.
De nya gröna investeringarna har också bidragit till att den sociala samvaron stärkts – för nu finns det alltid något att prata om som intresserar alla.
– Vi är ju alla delägare i solcellproduktionen, och hur den går är ett stort samtalsämne. Hur mycket producerar vi just nu? Hur blir solstrålar till energi? Vem har satsat på en elbil och hur är det? Tricket för social gemenskap är att informera mycket, hela tiden och om allt, konstaterar Christer Lundkvist.
– All information är samtalsämnen och det skapar gemenskap. Att veta vad som händer gör att människor bryr sig mer om området och är rädda om grejerna. Om en garagedörr glömts öppen stänger man den åt grannen. Om det ligger skräp på marken tar man upp det, i stället för att tänka att vår fastighetstekniker ska göra det.
Förutom gym har föreningen bland annat en lekpark, bordtennisrum, vävstuga och gästlägenhet – satsningar som möjliggjorts tack vare föreningens kloka investeringar.
Att tala i positiva ordalag skapar också en positiv stämning, menar Christer.
– Om vi är 20 personer på onsdagsträffarna och vi har pratat positivt om till exempel solcellerna, då har vi ju 20 ambassadörer för det projektet som sprider det positiva budskapet till grannarna. Då börjar alla tänka positivt om framtiden och det blir en härlig skjuts framåt, avslutar Christer.
Ort: Skellefteå.
Bildades: 1959.
Antal lägenheter: 201.
Huskroppar: Fem fyravåningshus.
Kuriosa: I Skellefteå har priset på både bostadsrätter och småhus ökat mest procentuellt bland landets 40 största kommuner, de senaste tio åren, enligt Aftonbladet, bland annat på grund av bygget av en batterifabrik.