Även om de flesta har målet att använda det som köps hem slängs mycket mat. Faktorer som dålig planering, kampanjer i butiken och storpack bidrar till att vi inte riktigt hinner med att ta hand om allt vi köper. Här kommer några matsmarta tips på hur du kan minska belastning på såväl miljö som plånbok.
" Vi behöver sluta ta maten för given och behandla den med respekt."
Varje år slänger en genomsnittssvensk 17 kilo mat i soptunnan och häller ut 18 kilo mat i vasken.
– Varje år slänger en genomsnittssvensk 17 kilo mat i soptunnan och häller ut 18 kilo mat i vasken. Allt detta är mat som hade kunnat ätas om det hade tagits om hand på ett annorlunda vis, säger Karin Fritz, projektledare matsvinn på Livsmedelsverket.
Att kasta ätbar mat är slöseri med resurser, såväl ekonomiska som ekologiska. Maten står för cirka en tredjedel av hushållens klimatpåverkan. Men även om vi kan göra biogas och gödsel av matavfallet är det bättre att äta upp maten.
Enligt Livsmedelsverkets senaste konsumentundersökning är de främsta anledningarna till att mat slängs att maten känns ofräsch, rädsla för att bli sjuk av maten eller att vi lagat för mycket mat.
– Vi behöver sluta ta maten för given och behandla den med respekt. Men för att vi ska kunna agera annorlunda och minska matsvinnet är en första förutsättning att ha kännedom om att vi slänger mat. Det är först då vi kan agera, säger Karin Fritz.
Här kan det handla om att planera matinköp, ha koll på vad du har hemma och förstå datummärkningen. Bäst före-dag innebär att du kan titta, lukta och smaka på maten när datumet har passerat. Ett bra knep kan vara att ha en ”ät-snart-hylla” i kylen så att du vet vad du behöver äta upp först. Se också till att du har kallt i kylskåpet, +4 grader, då håller maten längre.
– Vi pratar också mycket om klimatet just nu och det är en jätteviktig och brådskande aspekt, men när vi tittar på hur vi bör äta så är det viktigt att ha med flera aspekter. Självklart hälsa, men även andra miljö-aspekter som biologisk mångfald, över gödning och resursanvändning. När det gäller mat är det lätt att stirra sig blind på enskilda näringsämnen eller livsmedel. Men eftersom allt hänger ihop är det viktigt att ta ett helhetsgrepp. Om man tittar för snävt kan man riskera att hamna snett, säger Karin Fritz.
Upptäck HSB Bospar – ett smart sätt att spara till och köpa bostad där du också får förtur till HSBs hyresrätter och nybyggda bostadsrätter i hela Sverige.