Att låna är gratis för alla, enda kravet är att du lämnar namn och telefonnummer. Via sms får du sedan en lånebekräftelse och en påminnelse när utrustningen ska lämnas tillbaka efter 14 dagar. Den nyöppnade lokalen har fyllts med sport prylar från andra Fritidsbanker och via insamlingar.
– Man ska få känslan ”wow vad många grejer” när man kommer till oss. Kanske har man tänkt låna en fotboll, men ser att det finns både enhjuling och skateboard, och plötsligt har man gett sig in på en ny rolig aktivitet. Tanken är att få folk i rörelse, säger Ola, som välkomnar kommuninvånare i alla åldrar att låna sportutrustning på Fritidsbanken. Alla är även välkomna att bidra med sportgrejer.
– Har du prylar som bara ligger och samlar damm hemma kan du lämna in dem här så att någon annan kan få nytta och glädje av dem, tipsar Ola.
Sedan den första Fritidsbanken startade i Karlstad 2013 har över en miljon prylar lånats ut till behövande sportentusiaster. I dag finns Fritidsbanken på över 100 orter. Under pandemiåret 2021 dubblerades utlåningen för Fritidsbanken Sverige. Redan före öppningen smygstartade Fritidsbanken sina uppsökande aktiviteter för att aktivera barn och unga i kommunen.
– Bland annat samarbetar vi med en högstadieskola och ordnade ett skridskodisco med luciafika där eleverna fick låna all utrustning. Roligast är att hjälpa någon att för första gången hoppa i ett par skridskor och sedan se hur de inte vill gå från isen, berättar Ola.
I sommar är planen att åka till strategiska platser som badanläggningar för att låna ut grejer och hålla i aktiviteter.