I dammet på golvet finns mikropartiklar som vi inte vill ska komma ut i vattnet och förorena naturen. Om du moppar upp dem följer de med det smutsiga vattnet ut i avloppet. Se därför till att dammsuga ordentligt, även om du ska våttorka golven efteråt. Välj en dammsugare med låg energiförbrukning och ett bra filter så att inte skadliga partiklar kommer tillbaka ut i lägenheten.
Om du ska våttorka efter dammsugningen så var sparsam med vattnet. Har du en modern mopp med mikrofiberduk blir det faktiskt renare om du bara sprayar moppen med vatten från en sprayflaska än om du doppar den i en hink hela tiden. Dessutom är det bättre för golven att inte blöta ner dem för mycket.
Det kan vara svårt att få bort gamla kalkavlagringar från handfatet eller svåra fläckar i toaletten utan kemikalier. Men då kan du i stället förebygga så att fläckarna inte ens uppstår. Genom att ta för vana att använda toalettborsten regelbundet, samt att torka av kranen med en trasa (kan hänga i duschen) får du färre svåra fläckar. Samma sak med spisen – torka bort stänkmärken efter stekning direkt. Överhuvudtaget blir det lättare att städa om du tänker över vilka saker du har, och inte har för många prylar som står framme och samlar damm.
Många har en romantisk bild av att det ska ”dofta rent” när vi har städat, och därför använder vi rengöringsmedel som ger just den doften. Den effekten är dock mest psykologisk – ofta blir det minst lika rent utan dyra kemikalier. Vill du ändå använda rengöringsmedel så tänk på att köpa miljömärkta produkter.
Om du måste använda rengöringsmedel, använd dem då smart. Spraya på lite på fläcken, och låt det sedan stå och verka medan du dammsuger. Då får kemikalierna längre tid på sig att jobba och du behöver inte använda lika mycket. Dessutom sparar du tid eftersom det går snabbare att torka av en fläck där medlet har fått verka en stund.
Vill du få fina fönster på ett miljösmart sätt? Då skippar du särskilda fönsterputsmedel och använder i stället vatten, vanligt diskmedel och en fönsterskrapa. Vill du vara ännu mer miljövänlig köper du en särskild ångtvätt för fönster. Den ser ut som en liten fönsterskrapa kopplad till en liten vattentank. Fönstret tvättas med tvättmunstycket och mikrofiberduken. Därefter suger fönstertvätten upp allt överflödigt smutsvatten som samlas upp i en tank som är lätt att tömma.
Även här gäller principen att fläckarna är enklare att få bort direkt när de uppkommer än när de har hunnit bränna fast. Såpa är ett bra medel för att få en ugn ren, dessutom är den snällare mot emaljen än tuffare kemikalier. Ta såpa på en fuktig svamp, stryk på, värm upp ugnen till 100 grader och låt svalna innan du torkar av med en mikroduk med vatten.