Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Så gör du ditt hem barnsäkert

Med ett nyfött barn behövs egentligen inte så mycket för att hemmet ska vara säkert. Men bebisar växer fort, och det gäller att hela tiden ligga steget före. Här är några (av måååånga) saker att tänka på under det första året.

När riktigt små barn skadar sig, händer det oftast i hemmet. Det beror främst på att man tillbringar mycket tid där, men också på att man riskerar att bli ”hemmablind” för det egna hemmets faror. Vanliga olyckor är fallolyckor, brännskador, klämskador och förgiftningar.   

Skador kan också uppstå när barn stoppar saker i näsa eller mun, drar ner dukar eller löst hängande sladdar, välter större saker eller kommer i kontakt med el.  

Sovrum

Placera barnsängen utom räckhåll för draperier, gardiner, ljusslingor och persiennsnören. Ett litet barn kan dels dra ner saker på sig, men även sno in sig i långa föremål vilket kan medföra risk för strypning.   

Se till att spjälsängen uppfyller säkerhetsrekommendationerna för bland annat avstånd mellan spjälorna, och kontrollera att sängen inte står för nära något annat föremål så att barnet kan klättra ur sängen. Att ha sängbotten på det högsta läget när bebisen är nyfödd är bekvämt för din rygg, men se till att du sänker den innan bebisen blir rörlig.   

Badrum

Ha alltid en hand på bebisen när den ligger på skötbordet, för att minska risken för fall-olyckor. Se till att ha allt du behöver – som vatten, blöjor och nytt ombyte – inom räckhåll, och sätt gärna upp en lekmobil ovanför skötbädden som distraherar bebisen.  

När barnet blir större och börjar röra på sig mer är det säkrare att byta blöjor på en mjuk skötbädd på golvet. Kontrollera vattentemperaturen före bad och lämna aldrig ett badande barn utan uppsikt – inte ens för en kort stund. Lämna heller aldrig över ansvaret på ett äldre syskon.  

Vardagsrum

Har du ett bord med vassa hörn eller kanter är det bra att sätta på hörn- och kantskydd som finns att köpa för en billig peng. Har du ett glasbord, tänk på att det inte ska gå att ta sönder. Står du inför köp av ny soffa, välj en med tvättbar klädsel.  

Säkra eluttag med petskydd, och glöm inte att fästa byråer och hyllor i väggen, för en stor olycksrisk för klåfingriga barn är att de klättrar på tunga möbler som kan välta över dem.  

Ta även bort allt som hänger ner, som sladdar och dukar. Även barn som kryper når längre än man tror. 

Kök

I köket finns många faror. Sätt lådspärrar på kökslådor och skåp, eller se till att de lådor och skåp som barnet når inte innehåller några vassa eller tunga saker, eller något som barnet kan svälja. Kontrollera att spisen har barnskyddsutrustning som vredspärrar, skydd för spisplattor, tippskydd, spärr på ugnsluckan samt att utsidan av ugnsluckan inte blir varmare än 60 grader.  

Se till att sladdar till sådant som vattenkokare och brödrost är utom räckhåll. Förvara kemikalier oåtkomligt för barnet – barnsäkra förpackningar är inte alltid tillförlitliga. 

När barnet ska börja sitta med vid bordet är det bekvämt och säkert med en hög barnstol. Välj en stabil stol, där du kan sätta fast barnet så att det inte kan ta sig ur på egen hand. Sätt gärna fast stolen i bordet.  

Smart är även att lägga ett stort plastunderlägg eller en tålig matta under stolen för att skydda känsliga golv mot nedfallande mat. På så sätt blir det också mer lättstädat.   

Hall, fönster och balkong

Använd trappgrind vid trappor, både upptill och nedtill, och kontrollera regelbundet att den är fastsatt. För att skydda golvet i hallen är det praktiskt att lägga ett plastunderlägg eller en sisalmatta där du kör in barnvagnen.  

Montera klämskydd på dörrar, eller häng en vikt handduk över dörrarna för att undvika att de stängs helt. Kontrollera att fönster och balkongdörrar har spärrar. Balkongräcket ska inte gå att klättra på, och inte heller ha större öppningar än 10 cm, detta för att barnet inte ska kunna fastna med huvudet eller falla ut.