Mellan 2009 och 2019 ökade svenskarnas konsumtion av möbler och hushållsartiklar med hela 47 procent. Förutom transportutsläpp går det åt stora mängder av naturresurser vid produktionen.
Satsa på att renovera och laga det du har eller köp begagnat. I stället för att köpa ett helt nytt kök, nöj dig med att byta ut eller måla om köksluckorna. Klä om stolsdynor och olja trädelarna på dina möbler så blir de som nya. Då minskar du din klimatpåverkan väsentligt.
Klädindustrin är en riktig miljöbov. Handla begagnat i stället för nyproducerat. Många av oss lämnar kläder till återvinning, men vi kan bli betydligt bättre på att köpa i andra hand. Vill du ändå köpa nytt? Satsa på kvalitet – då håller plagget längre. Ta reda på vilka textilier som är hållbart producerade, lär dig vad miljö märkningarna betyder och köp kläder gjorda av återvunnet material.
Reparera och sy om dina plagg i stället för att slänga dem när de går sönder eller inte passar. Tänk på att kläder slits av att tvättas och tork tumlas, så vädra dina plagg i stället. Fläckar kan du punkt tvätta. På så vis skonar du både kläderna och miljön.
Tillverkningen av elektronik är energi, kemikalie och resurskrävande. Dessutom är elektronik svår att återvinna. Fundera på vilken elektronik du verkligen behöver. Är det nödvändigt att ha en tv i varje rum? Måste alla i familjen ha en egen dator eller kan ni samsas? Kanske kan du låna eller hyra produkten?
Använd de elektronikprylar du har så länge de funkar eller går att laga. Om efterfrågan på nya produkter avtar kommer utsläppen från industrin att minska. Satsa på TCOmärkta varor med god energiprestanda och lång livslängd. Undvik krimskramselektronik och obskyra märken, då de ofta innehåller olagliga kemikalier.
En stor del av svenska hushålls klimatpåverkan kommer från maten vi äter. Nötkött har störst miljö påverkan och står för stora utsläpp av växthusgaser. Byt ut nötköttet mot hållbart odlad fisk, fågel eller bönor ett par dagar i veckan. Vill du ändå njuta av en köttbit emellanåt, välj vilt eller ekologiskt kött från betande djur. Svenskt naturbete bidrar till den biologiska mångfalden.
En tredjedel av all mat som produceras slängs. Ta i stället vara på maten och kasta inte sådant som går att äta. Det går visserligen att omvandla matavfall till biogas, men ur miljösynpunkt är det bättre att inte behöva producera mat som slängs.