Alma Dulbic är jurist och kanslichef på Malmö domstol, ett arbete där det krävs snabba och väl genomarbetade beslut – inte sällan under tidspress. Men när hon kliver över tröskeln till sitt hem nära Hyllie söder om Malmö, lämnar hon omvärlden bakom sig. Här möter en lugn, avskalad atmosfär som en mjuk omfamning. Oftast står balkongdörren vidöppen ut mot hennes favoritplats i hemmet: Uterummet, inglasat och inrett som en lyxig strandlounge på Mallorca.
– Här förlänger vi sommarsäsongen flera veckor på vår och höst. Det är lite som en semester att vara härute, säger Alma, och slår sig ner i hängstolen där hon brukar koppla av med en bok.
Familjen Dulbics nyinredda uterum stod klart under pandemin.
Flera detaljer i uterummet förstärker det lugnande intrycket och den exotiska miljön. De vita skira gardinerna som faller hela vägen från tak till golv silar behagligt solljuset, ramar in rummet och skyddar från omvärldens brus och stök. Belysningen är diger och i många former: En lång slinga runda vita ljusbollar löper längs hela glasväggen som vetter ut mot trädgården. Här finns också fönsterlampor, solcellslampor, lyktor och levande ljus som kan skapa allt från partystämning till mysbelysning.
– Det är viktigt med många olika typer av belysning för att kunna variera. Att tända levande ljus här på kvällen när det mörknar ute blir nästan magiskt, säger Alma.
Almas inglasade uterum är inrett för att vara bekvämt och mysigt. Stora möbler, mycket kuddar och gröna växter ger ett ombonat och harmoniskt intryck.
" Jag försöker alltid ha färska blommor, för de ger så mycket till intrycket av hemmet"
Men inte minst bidrar grönskan; palmerna i olika storlekar och format som trivs här året om, de små blomkrukorna med gröna blad och färska blommor i vaser.
– Det går en del pengar på snittblommor, men det är det värt. Jag försöker alltid ha färska blommor, för de ger så mycket till intrycket av hemmet. Miljön är lugn och dämpad, inte minst bidrar de många textilierna.
– För mig gör mjuka mattor, kuddar, sittdynor och fotpuffar att det blir ombonat och varmt. Att man känner sig välkomnad och vill stanna kvar. Och de skapar en lugnare ljudnivå. Möblerna härute är bekväma, gjorda för att kunna vila länge i. Och de är tåliga.
– Det är viktigt att ha inredning i uterummet som tål att vara ute. Man ska inte behöva vara rädd att möblerna går sönder under årets kalla dagar.
Belysningen är diger och i många former. Här finns fönsterlampor, solcellslampor, lyktor och levande ljus.
I uterummet trivs också Almas familj, maken Denan och barnen Elmedin och Nejla. Och även om förslaget om att ställa en tv i uterummet dykt upp ett antal gånger, har Alma lyckats hålla den borta.
– En tv skulle skapa en annan atmosfär i det här rummet. Här är man för att koppla av och få slippa skärmar för en stund. Man umgås också på ett annat sätt när alla inte samlas runt en skärm.
Maken Denan instämmer: – Det är väldigt trevligt härute. Och vi har ju en tv i rummet intill. Till de delvis kantiga formerna hos sittmöblerna, mestadels i rotting, hör små runda avlastningsbord. Även det är genomtänkt; Alma blandar gärna olika former och texturer.
– Det gör inredningen mer intressant för ögat. Jag trivs med nedtonade kulörer och avskalade miljöer, men det får samtidigt inte bli tråkigt och opersonligt.
Så kuddarna matchar med toner som går i varandra, men texturerna varierar. Ytorna består av små tygbollar, ränder, flätningar och olika material. Tavlorna på väggarna i naturmotiv skapar också ett lugn och för tankarna bort från stadens stök till ängar och hav.
" Jag har alltid varit intresserad av inredning, det är jättekul att kunna inspirera andra"
Trägolvet är vitmålat liksom väggarna. De bildar en ljus fond där detaljerna kommer i fokus. Milda jordtoner, smutsrosa och grått återkommer i ljusstakar, tavlor, mattor och i flertalet snäckor och växter från havsnära miljöer. Sceneriet är genomgående för hela lägenheten, och inte heller det är en slump.
– I mina ögon skapar en ljus bas rymd i hemmet. Det är också hållbart över tid. Vi behöver inte byta den tunga inredningen när vi vill variera oss, vi byter bara ut detaljerna, konstaterar Alma. Inredningsdetaljerna hittar Alma lite varstans när inspirationen kommer på och ofta på nätet. Och för att göra hemmet ännu lite mer hållbart har hon ett stort väggskåp avsatt för de inredningsdetaljer hon tröttnat på i uterummet. Här finns ljusstakar och ljus, skålar, vaser, små lampor, skulpturer och dekorationer.
– Där hamnar saker jag tröttnat på, sedan upptäcker jag dem igen och hittar ny användning för dem. Jag vill inte köpa nytt hela tiden, det är inte hållbart.
Lägenheten har samma ljusa inredning som uterummet, för att hålla över tid. På bara tre månader renoverade familjen hela lägenheten.
När familjen Dublic letade ett nytt boende 2015 var det egentligen en större lägenhet de ville ha, en fyrarummare. Men så av en slump fick de se en annons där ett HSB-radhus låg ute till försäljning. 104 kvadratmeter med uterum och trädgård. De beslöt sig för att titta på det.
– Det var tyvärr gulnat överallt av att förra ägaren hade rökt inomhus. Vi förstod att vi skulle behöva göra en stor renovering. Men det var ute till ett bra pris och vi tänkte att vi kunde göra mycket av arbetet själva, säger Alma.
Det blev aldrig något tittande på andra objekt. Paret slog till på sjuttiotalsradhuset som genomlevt flera renoveringar under sina 50 år, fått valvöppningar och ett lapptäcke av parkett och linoleummattor på golven.
– Vi började med att välja likadana golv i hela huset för att få det enhetligt, berättar Denan. Och bara tre månader senare flyttade familjen in, även om lite arbete kvarstod.
Alma blandar gärna olika material, texturer och former för att göra inredningen mer intressant för ögat.
Men det var först när pandemin slog till som uterummet fick sitt stora lyft. Familjen insåg att det inte skulle bli några härliga semestrar på varmare breddgrader på ett bra tag. Och om de skulle kunna träffa sina äldre släktingar behövdes en trevlig utemiljö.
– Vi ville att det skulle vara ute, men kännas som inne. Ofta satt mormor och morfar därute när vi träffades, och vi satt inomhus med dörrar och fönster öppna mellan oss, säger Alma och skrattar.
Efterhand som Almas och Denans renoveringsarbete tog form, började Alma lägga ut bilder på Instagram. Idag har #lifestylebyalma 6 200 följare.
– Jag har alltid varit intresserad av inredning och detaljer, och har ständigt nya idéer. Men när vi köpte huset väcktes intresset till liv på riktigt och det är jättekul att kunna inspirera andra.
Namn: Alma och Denan Dulbic, sonen Elmedin, 12 år, och dottern Nejla, 7.
Yrken: Alma är jurist och Denan arbetsledare.
Bor: I HSB brf Almvik sedan 2015.
Gillar bäst med vårt boende: Uterummet!
Som medlem får du förtur till ditt nya hem genom HSBs bosparande, juridisk rådgivning, tips och inspiration för ditt boende med mera.