Denna artikel publicerades ursprungligen i Hemma i HSB nr 1 2023.
Hög inflation, höga energipriser och räntenivåer vi inte har sett på många år – på sistone har allt blivit väldigt dyrt och många lever med oro över den personliga ekonomin. Det finns däremot mycket du som enskild kan göra för att mildra effekterna.
Sparekonomen Sharon Levie uppmanar alla med bolån att våga förhandla med sin bank.
– Jämför räntan hos olika banker och förhandla ner listpriserna. Mindre aktörer har ofta bättre räntor än storbankerna. Var inte rädd för att byta bank.
Ett sätt att sätta lite press på den egna banken är att beställa ut amorteringsunderlaget. Det är ett dokument som visar lägenhetens värde och den amorteringstakt som varit aktuell hittills. Om man flyttar sitt bolån behöver den nya långivaren amorteringsunderlaget.
– Beställer du amorteringsunderlaget blir du garanterat uppringd av din bank och troligen erbjuden bättre räntevillkor för att stanna, säger Sharon Lavie.
För boende i bostadsrättsföreningar är det inte bara de egna låneräntorna som påverkar kostnaderna. Föreningen har också lån och om dessa inte är bundna kan stigande räntekostnader resultera i höjda medlemsavgifter.
Räntekostnaderna kan också ändras när de bundna lånen löper ut. Dessutom kan ökade kostnader för energi och drift leda till höjda årsavgifter.
– Kontakta styrelsen och be om att få information om föreningens låneläge så att du kan planera din ekonomi, råder Sharon Lavie.
Sparande är viktigt i orostider. Sparande ger en buffert som gör att man kan klara höjda räntekostnader, dyrare mat och oförutsedda utgifter.
– Bosparande är också en bra sparform som gör det möjligt att få råd att flytta till en större bostad så småningom. Att bospara till barnen ger dem en bra start när de ska ge sig ut på bostadsmarknaden.
Boräntor, amorteringar, försäkringar och olika abonnemang är stora utgifter som är lätta att se. Men för att få grepp om sin ekonomi är det minst lika viktigt att få koll på småutgifterna.
– Jag vill verkligen rekommendera Konsumentverkets budgetkalkyl som ett sätt att få grepp om den egna ekonomin. Här kan man mata in sina utgifter och jämföra med medelkostnaderna för olika familjekonstellationer som Konsumentverket har räknat fram. Då blir det tydligt vart pengarna tar vägen och lättare att strama åt där det behövs, säger Sharon Lavie.
1. Om du har rörligt bostadslån – jämför bankernas räntor och förhandla. Varje tiondels procent gör skillnad för dig som har stora lån.
2. Flytta dina sparpengar till konton som ger så hög ränta som möjligt. Compricer eller konsumenternas.se kan hjälpa dig att hitta bäst ränta.
3. Samla dina dyra krediter och lån. Ett samlingslån ger oftast en lägre ränta och du slipper flera av aviavgifterna. Obs! Förläng inte återbetalningstiden, fortsätt att amortera och klipp de gamla korten så att du inte frestas att använda dem på nytt.
4. Se över försäkringar och avtal. En gång om året bör du se över dina försäkringar och avtal rörande exempelvis el, telefoni och strömningstjänster. Jämför de olika aktörerna på marknaden. Här finns tusenlappar att spara.
5. Utnyttja nykunderbjudanden. Våga säga upp dina tjänster och bli ny kund på nytt. Det kan vara gratis årsavgift för bankkort, halva priset under några månader på tidningar och magasin eller bättre abonnemangspris på streamingtjänster. Ofta räcker det med att du meddelar att du funderar på att säga upp ditt avtal för att du ska få ett bättre erbjudande.
6. Dela din bostad med en student, en vän eller någon du känner.
7. Köp begagnade och prisvärda saker till hemmet via säljsajter eller second hand-butiker.
8. Du kan också sälja sådant du inte använder. Barnkläder, leksaker, möbler, cyklar och sportutrustning är lätta att sälja och ger lite extra i plånboken. Personlig egendom för upp till 66 666 kronor får säljas skattefritt varje år.
9. Byt prylar med grannar och dela verktyg och utrustning som används sällan. Ni kan till exempel ordna bytardagar i din brf eller göra i ordning ett bytes- eller lånerum i era gemensamma lokaler.
10. Använd inte bil i onödan. Cykla, promenera eller åk kollektivt när det finns möjlighet. Om du är i behov av bil för dina ärenden, gör många ärenden vid samma tillfälle. Du kan också sälja bilen och gå med i en bilpool om en sådan finns där du bor.
HSB Bospar är inte bara ett sätt att spara till kontantinsatsen till ett framtida boende – till sig själv eller för någon närstående – det ger också förtur till HSBs hyresrätter och nybyggda bostadsrätter över hela Sverige. Man får 1 bosparpoäng för varje sparad hundralapp (max 5 poäng i månaden) och kan spara i en eller flera av de poänggrundande sparformerna – HSB Bosparkonto, HSB Fasträntekonto, HSB Depå och HSB ISK. Unga bosparare mellan 18 och 29 år har dessutom möjlighet att köpa en nybyggd bostadsrätt enligt modellen HSB Dela. Det innebär att bospararen köper 50 procent av bostaden medan HSB äger resterande 50 procent. Fem år efter tillträdet kan bospararen ansöka om att köpa HSBs del och bli ensam ägare till lägenheten.
Börja bospara för att få förtur till våra cirka 26 000 hyresrätter och nybyggda bostadsrätter runt om i landet.