Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Handbok i att flytta hemifrån

Att flytta hemifrån är en stor händelse i livet och det är mycket att hålla koll på. För att underlätta har vi på HSB, tillsammans med Danske Bank, tagit fram en handbok i konsten att flytta hemifrån – perfekt för dig, eller någon i din närhet, som ska ta det stora klivet ut i vuxenvärlden.
Ung kvinna bär flyttkartonger vid entréport

Läs handboken digitalt eller beställ en tryckt version här. Lärare som vill beställa kostnadsfria exemplar till undervisning kan mejla caroline.hedlund@hsb.se

Här hittar du också en kortfattad guide om vad du behöver tänka på när du ska flytta hemifrån:

1) Hyra i första- eller andrahand?

Hyresrätt innebär att du hyr din bostad. Du behöver inte betala någon kontantinsats, hyresvärden tittar dock på din inkomst för att se om den räcker i förhållande till hyran. Bor du i hyresrätt står hyresvärden för underhållet av bostaden. Vill du hyra ut din bostad i andra hand måste du ha ett godkännande från hyresvärden eller från bostadsrättsföreningens styrelse. Läs mer om andrahandsuthyrning.

2) Andra vanliga boendeformer

En annan boendeform är inneboende. Då hyr du en del av någons bostad samtidigt som personen du hyr av bor i den övriga bostaden. Man kan även bo i kollektivboende där flera personer delar gemensamma ytor, som kök, badrum och vardagsrum men har ett eget sovrum. En annan variant är co-living som innebär att du har en egen mindre lägenhet, med större gemensamma ytor i anslutning.

Kille och tjej bär flyttkartonger in i bostadshus

3) Planerar du att köpa bostad?

För att få köpa en bostadsrättslägenhet behöver du en kontantinsats på minst 15 procent av bostadens värde. För att få veta hur mycket du får låna behöver du även ansöka om ett lånelöfte hos din bank. Gör sedan en ekonomisk plan där du ser att din inkomst täcker amortering, ränta och avgifter, och ta höjd för oförutsedda utgifter. Kolla upp bostadsrättsföreningens ekonomi och stadgar. Kom ihåg att du har undersökningsplikt. Det betyder att du är ansvarig för att hitta fel i bostaden som kan upptäckas med blotta ögat.

4) Att låna pengar

Du kan låna upp till 85 % av värdet på din bostad. Bottenlånet kan uppgå till 80 % av bostadens värde och de sista 5 % kan utgöras av topplån (som i regel har högre ränta än bottenlån). Ränta är kostnaden för att låna pengar från banken. Du kan välja mellan olika bindningstider för räntan, från 3 månader upp till 30 år eller en kombination. Det som kallas rörlig ränta är egentligen ett bolån med tre månaders bindningstid. Väljer du en längre räntebindningstid är räntan fast under den valda tidsperioden. Amortering är det belopp du betalar av på ditt lån vid varje betalningstillfälle, vanligtvis i slutet av varje månad.

5) Försäkring och adressändring

Att teckna en hemförsäkring är väldigt viktigt, oavsett vilken boendeform du har. Den innebär att du kan få ersättning vid inbrott, brand eller om något annat oväntat händer. Det finns många försäkringsbolag, så kolla vilka som motsvarar dina behov. Det är även viktigt att adressändra på adressandring.se, och det kan vara klokt att eftersända posten från din förra adress.

Kompisar dukar bord

6) Koll på juridiken

När det gäller abonnemang för exempelvis el och bredband kan du vända dig till styrelsen i bostadsrättsföreningen och höra vad som gäller. Flyttar du ihop med din partner är det bra att bestämma vad som ska hända med bostaden om ni separerar eller om någon av er går bort. Din rådgivare på banken eller en jurist kan hjälpa dig med avtal utifrån dina behov. Som medlem i HSB kan du kostnadsfritt kontakta vår juridiska rådgivning. Mer information och kontaktuppgifter finns på hsb.se/juridik

7) Gör en budget

Saker som tidigare bara har funnits där – som hushållspapper, mat i kylskåpet och tvättmedel – ska du nu betala själv. Ett tips är att göra en budget över inkomster och utgifter och försöka följa den så noga du kan. På så sätt är det enkelt att se vad saker kostar och hur mycket pengar du har över varje månad. Det är gott med nudlar, men inte varje dag...

Kille med flyttkartonger vid port

De viktigaste orden att ha koll på vid flytt

Att flytta hemifrån är en stor händelse i livet. Och för dig som ska köpa lägenhet är det bra att ha koll på de ord och termer, oftast bankrelaterade, som används med jämna mellanrum. Här förklarar vi de viktigaste i alfabetisk ordning.

Amortering: Det belopp du betalar av på ditt lån vid varje betalningstillfälle, vanligtvis i slutet av varje månad.

Belåningsgrad: Dela summan av ditt bolån med värdet på din bostad, så får du fram din belåningsgrad.

Bindningstid: Du kan välja mellan olika bindningstider för räntan: Från 3 månader (rörlig) upp till 30 år (bunden), eller ha en kombination.

Bottenlån: Du kan totalt låna upp till 85 % av bostadens värde. Bottenlånet kan uppgå till 80 % av bostadens värde och de sista 5 procenten kan utgöras av topplån.

Bunden ränta: Med bunden ränta vet du exakt vad din räntekostnad blir under tiden lånet är bundet.

Kontantinsats: För att få ett bostadslån måste du ha en egen insats, så kallad kontantinsats, på minst 15 procent av bostadens värde. Tio procent av dessa är handpenning som du betalar till säljaren strax efter att ni har skrivit på överlåtelseavtalet.

Lånelöfte: Ansöks hos banken och är första steget mot bostadsköpet. Med ett lånelöfte vet du hur mycket du får låna av banken och kan börja gå på lägenhetsvisningar. Tänk på att en ny låneansökan måste göras inför den slutliga finansieringen.

Ränta: Kostnaden för att låna pengar från banken.

Ränteskillnadsersättning: Om du vill lösa ett bundet lån i förtid, har banken rätt att ta ut en ersättning.

Rörlig ränta: Räntan följer marknadsräntan och justeras var tredje månad.

Tillträde: Bostaden överlåts till dig och du ska betala resten av pengarna till säljaren.

Topplån: Den eventuella del av ett bostadslån som ligger i intervallet 80–85 procent av bostadens köpeskilling (försäljningspriset). Topplån har i regel högre ränta än bottenlån. 

Bospara till första egna bostaden

Upptäck HSB Bospar – ett smart sätt att spara till och köpa bostad där du också får förtur till HSBs hyresrätter och nybyggda bostadsrätter i hela Sverige.