Det finns ingen lag som reglerar när och om det är tillåtet att grilla på sin balkong. Istället får fastighetsägaren, det vill säga bostadsrättsföreningen, ganska stor frihet att bestämma själv. Är grillning inte tillåtet bör det framgå av föreningens ordningsregler eller kommuniceras på ett tydligt sätt. Det bör även framgå om förbudet gäller alla typer av grillar eller om det exempelvis är tillåtet att använda elgrill. Utöver föreningens ordningsregler är det också viktigt att man håller koll på kommunens ordningsföreskrifter då kommunen kan införa eldnings/grillningsförbud.
Även om det är fritt fram att grilla i en förening måste man tänka på att matoset och röken kan utgöra störningar för ens grannar. Vidare det är aldrig helt riskfritt att grilla med tanke på brandrisken och därför är det viktigt att man grillar ansvarsfullt och med respekt för ens omgivning.
Numera är det förbjudet att röka på allmänna platser. Däremot finns det inget generellt förbud mot rökning i flerbostadshus och en bostadsrättsförening kan inte förbjuda någon att röka på sin balkong eller uteplats. Med det sagt är det viktigt att visa hänsyn, då det finns gränser för vad ens grannar skäligen bör tåla och alla gillar inte tobaksrök.
I ett rättsfall ansåg tingsrätten i Falun att rökning på balkong vad tillåtet i rimlig omfattning, även om den närmaste grannen blev störd. Rättsfallet pekar på att Bostadsrättslagens regler om störningar i boendet, eller miljöbalkens regler om olägenhet, eventuellt kan användas när det kommer till rökning, men att det i så fall behöver vara väldigt omfattande.
Kan grannar eller förbigående enkelt se in på balkongen kan man göra sig skyldig till förargelseväckande beteende om man solar naken på balkongen. På en väldigt skymd balkong kan det vara tillåtet. Använd sunt förnuft. Även om din nakenhet kanske är det mest naturliga för dig så kanske inte andra delar din uppfattning.
Önskar den boende sätta upp egendom på fasaden, t.ex. träpanel, parabol, markis eller liknande så måste bostadsrättsföreningens godkännande först inhämtas. Vår rekommendation är att bostadsrättsföreningen och bostadsrättshavare reglerar tillståndet i ett avtal. Anledningen till detta är dels att det är en trygghet för bostadsrättshavaren men också för att frågor om underhåll eller vad som händer när bostadsrätten byter ägare är viktiga att klargöra.
Balkong- eller blomsterlådor är en platssparande lösning för en grön balkong. Tänk dock på att lådorna måste hänga på insidan av balkongen av säkerhetsskäl. Fundera även på om det finns risk att vatten och jord hamnar hos grannen nedanför vid bevattning.
Vi jurister på HSB Riksförbund har stor vana av att hantera den här typen av frågor. Kontakta oss ifall du behöver hjälp eller vill veta mer om vad vi kan hjälpa dig och din bostadsrättsförening med.
Som HSB-medlem får du tillgång till generell juridisk rådgivning och en rad andra förmåner. Välkommen som medlem i HSB!