Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Hyrde ut hyresrätt via Airbnb – dömdes till fängelse

Förra veckan meddelade Göteborgs tingsrätt en dom där en man dömdes till fängelse för flera brott, bland annat otillåten uthyrning av sin hyresrätt via Airbnb.
Jurist med klubba

Den otillåtna uthyrningen hade skett till ett stort antal hyresgäster för ett belopp som inte ansågs vara skäligt, vilket föranledde att mannen dömdes för brott mot jordabalken. I domen aktualiserades flera brott och mannen dömdes även för bland annat bokföringsbrott, försvårande av skattekontroll och grovt folkbokföringsbrott. Läs mer om fallet längre ned i artikeln.

Läs mer om andrahandsuthyrning:

Andrahandsuthyrning – så funkar det
Airbnb – en annan form av andrahandsuthyrning
Andrahand: Så mycket får du ta ut i hyra

Brott mot jordabalken

I syfte att stävja svarthandel är det sedan den 1 oktober 2019 kriminaliserat när en förstahandshyresgäst hyr ut sin lägenhet utan tillstånd och tar en oskälig hyra av andrahandshyresgästen. I 12 kap 65 c § jordabalken anges att förfarandet kan resultera i böter eller fängelse i högst två år.

Om en lägenhet som upplåts i andra hand ska en hyra som överstiger den hyra som hyresvärden betalar, med tillägg för möbler, utrustning och andra nyttigheter, aldrig anses som skälig. Om upplåtelsen avser en del av lägenheten ska en hyra som överstiger en i förhållande till omfattningen av upplåtelsen proportionerlig andel av den hyra som hyresvärden betalar, med tillägg för möbler, utrustning och andra nyttigheter, aldrig anses som skälig.

Ett tillägg för möbler och annan utrustning som ingår i upplåtelsen får inte överstiga 15 procent av den hyra som hyresvärden betalar. Tillägg för andra nyttigheter som ingår i upplåtelsen får inte överstiga hyresvärdens kostnader för dem.

Nytt rättsfall gällande uthyrning via Airbnb

Förra veckan meddelade Göteborgs tingsrätt en dom där de nya reglerna i jordabalken aktualiserades. Den åtalade mannen hade under åren 2018–2022 hyrt ut sin hyresrätt i andrahand via uthyrningstjänsten Airbnb.

Upplåtelserna hade skett i andra hand till personer som självständigt brukat lägenheten. Uthyrningarna hade pågått kontinuerligt utan hyresvärdens godkännande och hade gett mannen hyresintäkter som översteg 700 000 kronor. Mot bakgrund av uthyrningens omfattning och kontinuitet bedömde tingsrätten att mannen hade bedrivit en yrkesmässig verksamhet av ekonomisk natur som utgjorde näringsverksamhet och medförde bokföringsskyldighet.

Tingsrätten konstaterade att det pris per natt som mannen hade tagit (1 495 kr) klart översteg gränsen för vad som är skäligt. Vidare stod det klart att mannen hade haft insikt i att uthyrningen var otillåten och att hyresvärden inte hade godkänt uthyrningen om han hade ansökt om tillstånd. Mot den bakgrunden bedömde tingsrätten att mannen haft uppsåt till överträdelserna av jordabalkens bestämmelser och han dömdes således för brott mot jordabalken.

Mer om andrahandsuthyrning av hyresrätt

För att få hyra ut sin hyresrätt i andrahand ska ett giltigt skäl föreligga och det krävs ett tillstånd från hyresvärden eller hyresnämnden. Om hyresvärden inte godkänner andrahandsupplåtelsen, så kan hyresgästen vända sig till hyresnämnden som fattar ett beslut i frågan.

Om man som hyresvärd har nekat en andrahandsupplåtelse eller inte fått in en ansökan och märker att en hyresrätt ändå upplåts i andrahand, är detta en olovlig andrahandsupplåtelse vilket är grund för uppsägning till avflyttning.

För att hyresvärden ska kunna säga upp en hyresgäst som upplåter sin hyresrätt olovligen i andrahand, krävs att hyresvärden sagt upp avtalet inom sex månader från det att hyresvärden fick vetskap om förhållandet, dock senast sex månader efter att det förverkandegrundande förhållandet upphörde, 12 kap. 43 § jordabalken.

Om sex månader skulle ha passerat sedan det förverkandegrundande förhållandet har upphört, får man alltså som hyresvärd inte säga upp hyresgästen även om sex månader ännu inte passerat sen den dagen hyresvärden fått kännedom om den olovliga andrahandsupplåtelsen.

Viktigt att notera är också att det vid andrahandsuthyrning av hyresrätter inte finns någon möjlighet att vidta rättelse eller ansöka om tillstånd för att kunna få behålla hyresrätten likt den som gäller uthyrning av bostadsrätt. Vid påstående om olovlig andrahandsupplåtelse ligger bevisbördan på hyresvärden. Det är således hyresvärden som måste bevisa att det de facto är en olovlig andrahandsupplåtelse.

Behöver du juridisk rådgivning?

Fastighetsägare och enskilda HSB-medlemmar är varmt välkomna att kontakta HSBs jurister som har stor erfarenhet i frågor som rör boendet.