Ofarlig men obehaglig skinnbagge som lever på människoblod. Kommer nattetid och ger kliande bett, men sprids sällan mellan lägenheter. Vid misstanke om löss, skicka bild till skadedjursföretag och ta hjälp direkt då vägglöss förökar sig snabbt. Bekämpningsmedel krävs, men lössen går även att utrota med 55-gradig ånga. Vägglöss dras till värme och utandningsluft.
Undvik att få med dem hem när du bor på hotell genom att alltid ha kläderna i en stängd resväska, placerad en bit från sängen och väggen. Lämna väskan ute i kylan ett par dagar för att ta död på eventuella medföljande löss och öppna helst bagaget utomhus. Skaka plaggen och dammsug väskan. Se även upp vid köp av second hand-möbler.
Insikternas svar på råttor gillar smuts, matrester och fuktiga utrymmen. Förökar sig snabbt, är svåra att utrota och kan föra med sig smittor och magbakterier och påverka astmatiker. Håll dem borta genom att städa noga och göm allt ätbart – annars äter de inte bekämpningsmedlet. Ta till klisterfällor, för att bestämma art och var de finns, sedan krävs professionell sanering.
Större kusin till vanlig silverfisk som, till skillnad från vanlig silverfisk, även trivs i torra rumsmiljöer. Gillar nyproducerade bostäder och flyttar ofta in med flyttkartongen. Ofarlig (men äcklig) och kan ta tid att bli av med och orsakar problem om de äter på konst, textilier eller böcker. Lever på damm, så städa ofta och lägg ut fällor där de syns mest. Vid stora mängder krävs en saneringsplan – ta in professionell hjälp.
Långsprötad silverfisk Gillar nyproducerade bostäder och flyttar ofta in med flyttkartongen.
Ofarliga larver som lever i ull, päls och textilier. Upptäcks genom hål i ylleplagg, mattor och textilier. Sprids lätt i förrådsutrymmen med galler emellan, och följer med till lägenheten. Förebygg genom att tvätta och förvara säsongsplagg i täta vakuumpåsar. Du blir av med dem genom att lägga plaggen i frysen eller i över 55 graders värme.
Finns där mat är tillgänglig – och de kan sprida sjukdomar till människor. De bor gärna i lättgrävda rabatter och kan ta sig genom minimala hål. Ta bort fågelmat och fallfrukt, håll rent kring återvinningen och töm papperskorgarna ofta. Fällor kan hjälpa mot möss, men om ni har besök av råttor kontakta föreningen direkt och ta in professionell hjälp. De förökar sig snabbt!
Ohyra i en lägenhet kan orsaka omfattande skador i en bostadsrättsförening. I en hyresrätt är det fastighetsägarens ansvar att se till att din bostad är skadedjursfri, men vid ohyra i en bostadsrätt har både brf:en och bostadsrättshavaren ett ansvar. Om du upptäcker ohyra, underrätta styrelsen omgående. Bostadsrättsföreningen är alltid skyldig att vidta åtgärder för att utrota ohyra, oavsett om den boende själv har orsakat dem. Som boende har du också ett ansvar att kontakta ditt försäkringsbolag. Via din hemförsäkring har du ett avtal med ett skadedjursbolag som du kan kontakta om problem uppstår.
Begreppet ohyra förekommer i ett flertal av bostadsrättslagens paragrafer. Vad som avses med ohyra anges däremot inte uttryckligen i lagtexten. Exempel på ohyra är vägglöss, kackerlackor, myror, tvestjärtar, pälsängrar och mjölbaggar. Löss som parasiterar på människor, loppor och mal har däremot inte ansetts vara hänförliga till begreppet ohyra.
En bostadsrättshavare som inte på något sätt varit vållande till förekomsten av ohyra i lägenheten har alltid rätt till ersättning för nödvändiga kostnader som denne drabbas av i anledning av saneringen.
I de fall bostadsrättshavaren kan visa att ohyran beror på försummelse från föreningens sida kan denne få rätt till skadestånd.
HSB Riksförbunds jurister har ytterligare information om vad som gäller för ohyra respektive skadedjur och vem som har ansvaret i vilken situation. Du kan ta reda på mer genom att läsa detta blogginlägg.
Fastighetsägare och enskilda HSB-medlemmar är varmt välkomna att kontakta HSBs jurister som har stor erfarenhet i frågor som rör boendet.