Enligt bostadsrättslagen får du som bostadsrättshavare inte utsätta dina grannar för störningar som kan vara skadliga för hälsan, eller som kan påverka deras bostadsmiljö på ett sätt som inte bör tålas. Utöver det finns det ofta ordningsregler i bostadsrättsföreningen att förhålla sig till och bostadsrättshavaren har alltid ett ansvar att agera för att bevara ordning och gott skick. Om skyldigheterna inte efterlevs kan bostadsrättshavaren i värsta fall tvingas flytta.
Bostadsrättslagen ger inga konkreta svar på vad som kan räknas som en störning, men vanliga exempel är hög musik (särskilt nattetid), starka lukter, hotfullt beteende och skrik. Blinkande julbelysning skulle rent teoretiskt kunna falla in under ovanstående beskrivning men det måste avgöras från fall till fall. På vilket sätt påverkas den boende av de blinkande ljusen, hur starkt ljus är det tal om och är ljuset på dygnet runt? Eftersom julbelysning är säsongsbaserat är det knappast något som pågår under en längre period, vilket skulle kunna få betydelse om saken skulle prövas rättsligt. Vilka åtgärder den boende som har störande julbelysning är beredd att vidta kan också spela roll. Anses störningen vara av ringa betydelse är det något som får lov att accepteras.
Börja alltid med att prata med grannen om du upplever en störning. Om du inte får gehör kan du be styrelsen i din bostadsrättsförening att föreslå en lösning på problemet. Har du belysning som du tror skulle kunna upplevas störande, överväg att sätta en timer på din belysning så att den inte lyser nattetid.
Som medlem i HSB har du tillgång till generell juridisk rådgivning i boendefrågor – en värdefull tillgång om knepiga situationer skulle uppstå.