Hur en bostadsrättsförening ska gå tillväga för att garanterat undkomma straffrättsligt ansvar är juridiskt sett inte helt tydligt, men det finns några saker som är viktigt att tänka på. Först och främst behöver man klargöra om bostadsrättsföreningen känner till vem som äger den kvarlämnade egendomen i fråga.
Vet bostadsrättsföreningen vem som äger den kvarlämnade cykeln ska denne uppmanas att ta hand om den. Om så inte sker kan bostadsrättsföreningen ansöka om särskild handräckning gentemot ägaren via Kronofogdemyndigheten. Bostadsrättsföreningen har inte rätt att flytta på egendomen på egen hand eftersom det kan utgöra brott, till exempel egenmäktigt förfarande.
Ofta är det inte känt vem som äger kvarlämnade cyklar. Då kan bostadsrättsföreningen göra så här:
Även om bostadsrättsföreningen följt ovan rekommendation så finns det fortfarande en risk, om än en liten sådan, att cyklar som ingen gjort anspråk på tillhör personer som inte nåtts av informationen om cykelrensningen. Så kan exempelvis vara fallet om ägaren varit bortrest under en längre period eller hyrt ut sin lägenhet i andra hand. I sådant fall kan bostadsrättsföreningen bli skadeståndsskyldig. Den som utför rensningen kan också anses begå brott, till exempel egenmäktigt förfarande. Rensningar måste därför alltid ske med beaktande av denna risk. Det är alltid bra att noga dokumentera alla åtgärder i samband med rensning av lös egendom i allmänna utrymmen.
Välkommen att kontakta vår medlemsrådgivning för privatpersoner.
HSB har även stor erfarenhet av att företräda bostadsrättsföreningar och andra fastighetsägare i juridiska frågor. Välkommen att kontakta juristerna på HSB Riksförbund eller lokalt hos HSB Malmö, HSB Skåne, HSB Stockholm och HSB Göteborg. Kom ihåg att du kan kontakta oss även om din brf inte är HSB-medlem.