Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Så har du fest utan att störa grannarna

Jag planerar att ha fest på vår balkong. Helst skulle jag vilja grilla under kvällen. Vad ska jag tänka på för att mina grannar inte ska störas för mycket av matos, musik och glada skratt? Eva Berg, fastighetsjurist på HSB Riksförbund, svarar.

4 tips för att undvika konflikter:

  • Sätt upp lappar om det på anslagstavlan i trapphuset i förväg.
  • Visa hänsyn. Tänk alltid på hur du själv skulle uppfatta ljud och lukter från grannarna.
  • Följ de gemensamma ordningsreglerna i föreningen.
  • Förebygg konfliktergenom att arbeta med att få en god stämning och ett öppet klimat i bostadsrättsföreningen.

Visa hänsyn

Det är klart att du vid något enstaka tillfälle får ha fest i din lägenhet och då även vistas på balkongen. Men som boende i flerfamiljshus måste du alltid visa hänsyn till dem som bor runt omkring.

Som bostadsrättshavare är du skyldig att se till att dina grannar inte utsätts för störningar som ”i sådan grad kan vara skadliga för hälsan eller annars försämra bostadsmiljön att det inte skäligen bör tålas”. Bostadsrättslagen säger också att bostadsrättshavaren ska iaktta allt som fordras för att bevara sundhet, ordning och gott skick. Vad det i praktiken innebär får bedömas från fall till fall.

Sunt förnuft

Det är till stor del sunt förnuft som styr vad du kan göra. Givetvis så kan hög musik och andra ljud sena kvällar anses som mer störande än motsvarande ljud dagtid. Just konflikter som rör hög musik och andra ljud är väldigt vanliga. Klagomål som är vanliga när det gäller balkonger är lukter från rökning eller grillning. Än så länge finns inte möjlighet att generellt förbjuda en bostadsrättshavare att röka på sin balkong. Det finns inga generella regler när det gäller grillning, utan fastighetsägaren har ganska stora möjligheter att själv bestämma om det ska vara tillåtet eller inte.

Trivselregler

En bostadsrättsförening kan upprätta ordningsregler (trivselregler) där man reglerar vad som ska gälla i föreningen. Min rekommendation till bostadsrättsföreningar är därför att i sina ordningsföreskrifter reglera frågan om huruvida grillning ska vara tillåten eller inte. På grund av brandrisken anser jag att grillning med kol- eller gasolgrillar inte bör vara tillåtet på balkonger över huvudtaget. Då är det bättre att anordna någon gemensam grillplats på föreningens mark om det är möjligt och om önskemål finns.

Prata med grannarna

För den som upplever att man störs är det allra bästa att ta kontakt med den som har festen direkt. Kanske förstår inte han eller hon att de stör och problemet får en snabb lösning. Om det inte hjälper har vissa föreningar avtal med störningsjouren, som man kan ringa och som kommer ut och säger till. Om problemet ändå kvarstår bör man kontakta styrelsen. Det är styrelsens ansvar att utreda saken. Styrelsen tar då ofta kontakt med den som påstås störa sina grannar och kontrollerar med andra grannar om de upplever några störningar.

Om styrelsen gör bedömningen att det rör sig om störningar av en viss grad, kan styrelsen skicka en tillsägelse, en så kallad rättelseanmodan, till bostadsrättshavaren. Sker ingen rättelse kan man riskera att bli uppsagd från sin bostadsrättslägenhet.

Hitta hem hos HSB

Som medlem får du förtur till ditt nya hem genom HSBs bosparande, juridisk rådgivning, tips och inspiration för ditt boende med mera.