Brandvarnare
En billig livförsäkring – installera en i taket på varje våningsplan. Brandvarnare reagerar på rök och värme och ger en tidig varning så du har möjlighet att släcka eller utrymma. Dina brandvarnare varnar även när batteriet måste bytas. Testa att de fungerar då och då!
Brandsläckare
Ofta kan även lite större bränder släckas inomhus med brandsläckare innan räddningskåren hinner fram. Varje hem bör ha minst en brandsläckare på sex kilo. Läs instruktionerna så du vet hur du använder den.
Brandfilt
En bra hjälp vid mindre bränder på spisen eller om ett ljus vält. Lägg brandfilten över elden och kväv den.
Hemförsäkring
Ditt lösöre täcks inte av fastighetsförsäkringen. Utan en hemförsäkring riskerar du att förlora allt du äger utan att få någon ersättning.
Håll koll på spisen
Flest bränder startar i köket. Orsaken är ofta att man glömt något på spisen eller att överhettad olja antänder. Ha alltid ett lock till hands, och häll aldrig på vatten när det brinner. Kväv elden med lock eller brandfilt.
Håll koll på gasolen
Kanske har du katastrofpreppat och inhandlat stormkök och gasol? Vid hög värme kan gasoltuber explodera. Håll därför koll på var de förvaras och ta med dem ut vid utrymning, eller informera räddningstjänsten om var de finns. Gasol blir snabbt farlig att andas in om behållaren läcker, kontrollera därför gasolslangar och anslutningar med till exempel läckspray.
Om en brandvarnare larmar i sin lägenhet
Ta reda på varför det larmar. Ta med brandsläckaren eller brandfilten och lukta, lyssna och leta reda på orsaken. Vanliga brandkällor är spis, eldstad och vitvaror. Även gamla eldragningar, glappkontakter, billiga elprylar eller skadade laddare kan orsaka brand.
Om det brinner i din lägenhet
Väck och varna alla i lägenheten, speciellt barn som inte alltid vaknar av brandvarnare. Ser du rök och eld och har en brandsläckare – släck! Men är branden stor, utrym istället. Tjuter brandvarnaren bakom en stängd dörr, ta med brandsläckaren och känn på dörren. Om dörren är varm, lyssna om det sprakar. Låt det i så fall brinna och utrym utan att öppna dörren. Vid utrymning, stäng alla dörrar bakom dig för att förhindra spridning. Larma sedan räddningstjänsten och varna grannarna.
Om du har brandvarnaren hos grannen
Knacka på grannens dörr, ropa i brevinkastet och ring på. Känn om dörren är varm. Är dörren öppen så öppna och skrik, någon kan vara i behov av hjälp. Men stäng genast om det är rökfyllt och larma räddningstjänsten.
När det brinner hos grannen
Är det rökfyllt i trapphuset – gå inte ut! Röken är giftig, du kan bli medvetslös efter ett par andetag. Stanna i din lägenhet och larma efter hjälp, meddela hur många personer ni är i lägenheten så att räddningstjänsten kan hämta er med brandstege om det behövs.
Som medlem får du förtur till ditt nya hem genom HSBs bosparande, juridisk rådgivning, tips och inspiration för ditt boende med mera.