Efter flera uppmärksammade skandaler har det hänt igen: I september åtalades två män för grovt bedrägeri efter att ha lurat en bostadsrättsförening i Västerås på drygt 470 000 kronor.
Bedrägerierna mot bostadsrättsföreningar är en ökande företeelse som Jimmy Bergman, vd på HSB Södertörn, engagerat sig mot:
– Det här är så otroligt viktigt att få bukt med eftersom bedrägerierna riskerar att fördärva förtroendet för hela boendeformen. Bostadsrättsföreningar och den demokratiska ordningen bygger ju på en struktur med lekmän som fått stort förtroende av sina grannar, säger han. Den vanligaste formen av bedrägeri är bluff-fakturor. Det kan handla om att en firma lägger på extra timmar på en faktura eller skickar en faktura för jobb som aldrig utförts.
" Förutom HSB-ledamoten, ha aldrig någon i styrelsen som inte bor i huset."
Bedrägerierna mot bostadsrättsföreningar är en ökande företeelse enligt Jimmy Bergman, vd på HSB Södertörn.
– Den som attesterar bostadsrättsföreningens fakturor jobbar med annat om dagarna och sköter ofta attesteringen på distans. Då är risken att en felaktig faktura slinker igenom. Låt i stället två personer i styrelsen attestera tillsammans och följ alltid upp att utfört arbete överensstämmer med vad som avtalats och fakturerats, säger Jimmy.
En annan vanlig bedrägeriform är mer obehaglig, menar han:
– När någon i styrelsen med felaktiga avsikter är involverad i upphandlingar. De anlitar egna kontakter eller släktband och tar in företag där prisbilden inte är marknadsmässig eller där jobbet inte utförs fackmannamässigt. Föreningens pengar går till personen själv och dess bekanta.
Det bästa botemedlet, enligt Jimmy, är att engagera sig som medlem. Risken för att någon obehörig ska nästla sig in i styrelsen och få uppdrag ökar nämligen om det råder brist på boende som vill ställa upp.
– Om du räcker upp handen på ett möte och säger ”Jag kan sköta den här balkongupphandlingen”, kommer folk tycka det är skönt att du tar det. Det är läskigt hur man kan ta sig in i styrelsen och där få kontroll över stora summor pengar. Var uppmärksam på dina styrelsekollegor och hur de arbetar – våga ifrågasätta om något verkar konstigt, tipsar Jimmy.
Ett annat sätt att skydda sig är att vid större upphandlingar ta hjälp med sådant som byggledning, uppföljning och besiktningar.
– Det finns till exempel förvaltare eller byggprojektledare som ger opartisk kompetens. Den hjälpen är en rekommendation från vår sida – om den kompetensen inte redan finns i styrelsen, förstås, säger Jimmy.
Den vanligaste formen av bedrägeri ar blufffakturor. Det kan handla om att en firma lägger på extra timmar på en faktura eller skickar en faktura for jobb som aldrig utförts.
Polisen har varnat för att speciellt stora föreningar är sårbara. Den som misstänker bedrägeri kan ringa Nationellt bedrägericenter (telefonnummer 11414) för att ställa frågor och få hjälp.
– Men det är dessvärre svårt att få till en fällande dom i de här fallen. Det krävs en hög bevisgrad och ofta finns det andra gärningsmän i bakgrunden. Men det är jätteviktigt att signalera misstanke och anmäla för att i alla fall få stopp på det, säger Jimmy. En rejäl varningsflagga vill Jimmy hissa för ett relativt nytt fenomen: Inhyrd styrelse.
– Vi rekommenderar alla våra kunder och medlemmar att välja styrelse bland de boende medlemmarna. Det är en viktig princip eftersom det är de boende som ska bestämma. Vår rekommendation är alltså att, förutom HSB-ledamoten, aldrig ha någon i styrelsen som inte bor i huset. Jimmy påpekar att medlemskapet i HSB ger en extra trygghet, genom att både bostadsrättsföreningen och den enskilda boende är medlem.
– Det innebär att vi stöttar och månar om både styrelsen och den boende. Vi jobbar också aktivt mot bedrägerier och korruption, vilket gör att vi upplevs som ”besvärliga” av bedragarna, avslutar Jimmy.
Misstänker du bedrägeri i din brf? Ring Nationellt bedrägericenter på telefonnummer 11414.
Upptäck brf-medlemskapet i HSB som bland annat ger stöd från en erfaren HSB-ledamot och juridisk rådgivning.