Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Så stärker ni tryggheten i er bostadsrättsförening

Det finns många sätt att hantera otrygghet i närområdet. Det viktigaste handlar om mötet med människan, enligt Anne Siivola, chef för bosociala avdelningen på HSB Skåne.
Glada grannar på innergård

På senare år har antalet skjutningar och sprängningar ökat i Sverige, inte minst i bostadsområden. Våldsdåden kan ofta kopplas till gängkriminalitet, men det har blivit vanligare att även oskyldiga drabbas, då anhöriga till kriminella blir måltavlor.

– Av den anledningen är det bra för alla bostadsrättsföreningar att ha någon typ av beredskap, säger Anne Siivola.

Läs också: Kriminell verksamhet i huset – så ska styrelsen agera

Styrelsen bör ha en plan utifrån ett värsta scenario, även om det väldigt sällan sker, menar hon.

– Den kan vara något så enkelt som en lista med punkter kring vad styrelsen kan göra i en krissituation – till exempel var styrelsen ska samlas om något händer, vem den ska kontakta vid olika typer av händelser samt hur styrelsen ska hantera informationen till de boende.

Anne Siivola.

Expertens råd för trygghetsarbete

Anne Siivola kommer med följande konkreta råd till bostadsrättsföreningar som vill förebygga otrygghet och stärka gemenskapen i närområdet.

Bygg nätverk och gemenskap

Det finns mycket en förening kan göra rent praktiskt för att förebygga och hantera otrygghet. Genom att åtgärda skadegörelse, installera ett starkt skalskydd (exempelvis fungerande entrélås) och bra belysning minskar man risken för brott och folk känner sig mindre rädda.

Framför allt är det dock människor som gör varandra trygga, menar Anne Siivola.

– Det är mötet med människan som är det viktiga, säger hon.

Anne är en stor förespråkare för nätverkande och uppmuntrar alla bostadsrättsföreningar att skapa nätverk i sitt bostadsområde.

– Ta kontakt med grannföreningarna och ordna gemensamma aktiviteter. Starta en fixargrupp, arrangera en fotbollsturnering, eller nattvandra tillsammans. Det bygger gemenskap, vilket i sin tur ger trygghet, säger Anne.

Anmäl, anmäl, anmäl

Tyvärr tar det tid att vända situationen i en brf som redan har problem med kriminalitet och organiserad brottslighet. Därför är det viktigt att agera så snart man misstänker något.

– Se över er förvaltning. Vilka är det som bor i föreningen? Misstänker ni olovlig andrahandsuthyrning? Betalar folk sina hyror i tid? Var tuff med reglerna och se till att de följs, säger Anne.

Hon rekommenderar att anlita en extern förvaltare för att hantera situationer med exempelvis stökiga grannar och olovlig andrahandsupplåtelse. HSB kan hjälpa till med såväl förvaltare som bosociala samordnare och jurister.

Installera övervakningskameror och rapportera misstänkt kriminalitet till de lokala nätverk som finns, såsom kommunens lägesbildsgrupp. Samverka med andra aktörer, som polis och kommun – och anmäl, anmäl, anmäl. Då finns det statistik på det som händer, och ni synliggör de problem som finns, säger Anne.

För dialog med medlemmarna

De ökade skjutningarna och sprängningarna har gjort att allt fler människor känner sig otrygga. Många är rädda för att gå ensamma i mörkret från parkeringsplatsen eller att gå ut med hunden på kvällen.

– Det är viktigt att föra dialog med medlemmarna i en brf kring det här. Ta reda på hur de känner. Känner de sig trygga? Vad tycker de kan bli bättre? Genom att prata om det hittar man konstruktiva vägar bort från rädslan, säger Anne.

Hon föreslår möten för att skapa en diskussion bland de boende. Det är ett sätt att lära känna varandra – eller åtminstone känna igen varandra, vilket skapar trygghet i sig.

– Bjud in gäster som kan informera och svara på frågor kring sådant som oroar folk. Kanske ordna en träff där civilförsvaret kommer och pratar om skyddsrum, eller bjud in en polis som berättar om vanliga typer av bedrägerier, och hur man kan skydda sig mot dem. Skapa en medvetenhet utan att göra folk mer oroliga, säger Anne.

Finns där för människan

Om din brf mot förmodan råkar ut för en allvarlig händelse är styrelsens viktigaste uppgift att finnas där för människan, enligt Anne.

– Det som de boende ofta vittnar om efter en sådan händelse är den fruktansvärda ensamhetskänslan. Det är rättegångar, försäkringsärenden och annat som ska hanteras, och den drabbade känner sig ofta ganska ensam i sin utsatthet, säger hon.

Och styrelsen, menar hon, är länken till människan.

– Skapa en gemenskap där de boende kan samlas och utbyta information, så kan ni återerövra platsen och göra den trygg igen, avslutar Anne Siivola.

Om krisen blir verklighet

  • Styrelsen ska omedelbart samlas vid en allvarlig händelse.
  • Ha en enkel beredskapsplan som utgår från ett värsta scenario.
  • Se till att ha aktuella kontaktuppgifter för att kunna nå alla i föreningen.
  • Styrelsens viktigaste uppgift är att finnas där för medlemmarna.
  • Se löpande över ert försäkringsskydd så att ni är rustade ifall något skulle hända.

Alla Sveriges brf:er kan få stöd av HSB

Idag förvaltar vi cirka 340 000 lägenheter. Välkommen att kontakta din regionala HSB-förening för mer information.