Silverfisken är en urgammal insekt som seglat upp på listan över vanliga skadedjur de senaste 10–15 åren, främst på grund av att den långsprötade silverfisken etablerat sig i Sverige.
Läs också: Så slipper du kryp i lägenheten
Medan den vanliga silverfisken trivs i mörka, fuktiga miljöer exempelvis under badkaret, i golvbrunnen eller i köket, kan den långsprötade släktingen hittas lite varstans i hemmet.
– Folk ringer oss när de upptäcker silverfiskar i sängen, i skafferiet eller gömda under föremål på golvet. Många tycker att de är otäcka, i synnerhet den långsprötade silverfisken som kan bli nästan två centimeter lång. Vi gör runt 10 000 saneringar per år, ungefär lika många som mot vägglöss, säger Thomas Persson Vinnersten.
Fuktiga miljöer finns i de flesta hem – likaså tillgång till mat som silverfisken gillar. De är allätare och lever på avlagringar i ventiler och golvbrunnar samt rester från tapeter, lim, papper, hår och andra döda insekter. Med andra ord är det svårt att helt förhindra dem från att trivas i våra hem.
Ingen av silverfiskarterna vi har i Sverige lever utomhus. Precis som vi så flyttar de från bostad till bostad.
– De följer ofta med föremål och material som legat på vindar och förråd. Bor du i ett flerfamiljshus kan de också sprida sig mellan bostäder och förråd när saker flyttas runt. Så om du vet att de finns på ett ställe bör du vara väldigt noga när du packar, tipsar Thomas Persson Vinnersten.
Till skillnad från kackerlackor och vägglöss har silverfisken en lång levnadstid och långsam tillväxt. De kan bli upp till fyra år gamla men blir könsmogna först efter 1,5 år, vilket gör att det kan ta flera år innan du upptäcker att du fått in dem i hemmet. Det betyder också att det krävs lite extra tålamod när du bekämpar dem.
Thomas Persson Vinnersten rekommenderar att börja med klisterfällor.
– Klisterfällor ger dig en indikation på hur många de är. Fångar du bara några få kanske fällor räcker. Är det väldigt många under kort tid kan det krävas en kemisk insats, säger han.
För sanering med bekämpningsmedel ska man alltid vända sig till utbildad personal och skadedjursföretag. Enligt Thomas Persson Vinnersten är dagens saneringsmetod effektiv mot silverfiskar men samtidigt ofarlig för människor och (andra) husdjur.
Eftersom silverfiskar inte har specifika bon placeras bekämpningsmedlet i små doser längs golvlister eller i springor, där det kan verka under lång tid. Silverfisken dör när den får i sig medlet och förgiftar i sin tur andra när de äter gamla skal och döda insekter.
– Det behöver gå rätt lång tid innan alla exponeras så jag brukar rekommendera att man kombinerar bekämpning med att städa extra ofta och extra noggrant.
Även om silverfisken inte gör allvarlig skada eller sprider sjukdomar anser Thomas Persson Vinnersten att den ligger i "obehagsspannet".
– Det är klart att vi har olika trösklar för vad som upplevs som obehagligt. Vissa tycker att en silverfisk i badrummet är en för mycket. Men om man hittar många varje dag i flera rum, då bör man fundera över vad det är i hemmiljön som de verkligen gillar.
Kontrollera förpackningar och föremål som flyttas från förråd och vindar eller mellan bostäder.
Vädra fuktiga utrymmen och se över rumstemperaturen. Silverfisken trivs i hög luftfuktighet och vid temperaturer mellan 25-30 grader.
Städa regelbundet bakom spis och diskho där smuts ofta fastnar, samt i golvbrunnar och runt rör i badrum och tvättstuga.