Det är vanligt att förtroendevalda styrelseledamöter i bostadsrättsföreningar får arvode som kompensation för sitt arbete. Något krav på att arvode ska utgå finns dock inte, utan det är föreningsstämman som beslutar både om arvode ska betalas ut och hur stort det i så fall ska vara.
Sju skäl: Därför borde du gå på brf:ens årsstämma
Det finns inga regler för hur stort arvodet bör vara eller hur det ska fördelas mellan styrelsens ledamöter. Vanligtvis är arvodena lägre i mindre föreningar än i större. I små bostadsrättsföreningar är det dessutom vanligt att styrelseuppdragen roterar mellan de flesta boende i föreningen, vilket kan ge intrycket av att pengarna mest cirkulerar mellan de boende.
Det är som sagt upp till föreningsstämman att fastställa arvodets storlek och det finns flera olika sätt att göra detta på. Ett vanligt alternativ är att koppla arvodet till prisbasbeloppet, så att det justeras i takt med inflationen. Ett annat sätt är att beräkna arvodet utifrån antalet lägenheter – exempelvis kan stämman besluta att varje lägenhet ska bidra med 1 000 kronor. Om föreningen har 40 lägenheter blir då det totala arvodet 40 000 kronor, som ska fördelas mellan styrelsens ledamöter.
Ofta väljer stämman att låta styrelsen själv bestämma hur arvodet ska fördelas mellan de olika styrelseledamöterna. Då måste ledamöterna enas om fördelningen på ett efterföljande styrelsemöte. Det är vanligt att föreningen har etablerade rutiner eller praxis kring hur mycket olika poster ska få.
Några vanliga modeller för fördelning är:
Vanligtvis betalas styrelsearvodet ut en gång per år. Vissa föreningar väljer i stället att dela upp utbetalningen på flera tillfällen under året. Inte heller här finns det dock några särskilda regler för när eller hur utbetalningen ska ske, eller hur man t.ex. ska hantera arvoden för styrelseledamöter som lämnar sitt uppdrag under året.
Fastighetsägare och enskilda HSB-medlemmar är varmt välkomna att kontakta HSBs jurister som har stor erfarenhet i frågor som rör boendet.