Lördag 13 december öppnar fotoutställningen Sovrummet på Nordiska museet med ett 30-tal fotografier från förr. Utställningen är den fjärde och sista delen i serien Folkhemmets rum där vardagsrum, kök och badrum tidigare presenterats med fotografier hämtade från Nordiska museets samling på drygt sex miljoner bilder.
Folkhemmet skapade sovrummet
Ett särskilt rum för sömn och vila har en ganska kort historia. Var och hur folk sov blev en viktig fråga i 1930-talets intensiva debatt om trångboddhet. Svensk bostadsstandard var då alarmerande låg, sämst i Europa. Många saknade egen sovplats och de sängar som användes var för korta, för smala och utslitna. En uppsjö av olika kombinationsmöbler som flyttades runt, vecklades ut på kvällen och fälldes ihop på morgonen var vanliga. Tanken på ett rum enbart för sömn och vila väcktes. Först efter andra världskrigets slut byggdes bostäder med så många rum att funktionalismens idéer om särskilda sovrum kunde genomföras. På 1950-talet kunde allt fler planera för ett riktigt sovrum med bekväma sängar. Då fick också många barn och ungdomar egna rum. Det avskilda sovrummets tillkomst är en viktig del i skildringen av folkhemmet och framväxten av ett modernt och demokratiskt välfärdssamhälle.
Besök Folkhemslägenheten
På Nordiska museet finns också hemmiljön Folkhemslägenheten, en replika av en HSB-lägenhet från 1947, som visar hur ett typiskt boende på två rum och kök kunde se ut i slutet av 1940-talet. I lägenhetens kök kan besökarna öppna skåp och lådor, eller slå sig ner en stund på kökssoffan. Nordiska museet har tidigare gett ut skivan Folkhemmets musik med ett axplock av den musik som spelades på 1930- och 1940-talen i Sverige. Vardagsrum, kök, sovrum, badrum och tvättstuga från den tiden är också beskrivna i bokserien Folkhemmets rum, utgiven på Nordiska museets förlag.
Fri entré för HSB-medlemmar
HSB-medlemmar med medlemskort har fri entré till Nordiska Museet och Lekstugan – upp till fyra barn kan följa med kostnadsfritt – med undantag för tillfällen för särskilda evenemang med förhöjd avgift. HSB-medlemmar har även 10 procent rabatt i Nordiska museets butik.
Folkhemmet blev ett allmänt känt begrepp genom den socialdemokratiske politikern Per Albin Hansson. Många sociala reformer genomfördes och speciellt bostäderna var viktiga när Sverige skulle moderniseras.
Den goda bostaden hade modernt kök och badrum, varmvatten, vardagsrum, sovrum, garderober, gemensam tvättstuga och sopnedkast. Under 1940-, 1950- och 1960-talen byggdes miljoner hälsosamma, ljusa och praktiska bostäder med hjälp av statliga lån. HSB bidrog i hög grad till att bygga det svenska folkhemmet – läs mer på Historien om HSB.