Riksdagen fattade i våras beslut om lagen om energimätning i byggnader (2014:267) som en följd av EU:s energieffektiviseringsdirektiv. Lagen innebär att när nya hus byggs eller vid ombyggnad så ska byggherren installera individuella mätare i varje lägenhet för att mäta värme, kyla och tappvarmvatten – under förutsättning att det är kostnadseffektivt och tekniskt genomförbart. I vänta på en utredning om detta förbehåll har lagen om energimätning i byggnader ännu inte trätt i kraft.
Klargörande besked från Boverket
Frågan om vad som är kostnadseffektivt och tekniskt genomförbart har utretts av Boverket som nu kommit fram till att det inte är lönsamt att i något fall att kräva individuell mätning och debitering av värme och varmvatten.
– Vi har nu fått ett klargörande besked från Boverket. Vi kan konstatera att de gjort en grundlig analys och landat i en tydlig slutsats i en fråga som diskuterats i många år. Nu hoppas vi att regeringen fattar ett beslut om närmare föreskrifter med utgångspunkt i Boverkets slutsatser, säger Roland Jonsson, energichef på HSB.
Ny utredning om mätning i befintliga hus
I slutet av 2015 kommer Boverket att det redovisa om det är kostnadseffektivt att införa individuell mätning av värme, kyla och varmvatten i hus där ingen ombyggnad sker, det vill säga befintlig bebyggelse. Den utredningen ska vara klar 1 oktober 2015.