”Det finns ett tredje driftsalternativ i välfärden som kommit bort i debatten: idéburna företag. De berikar välfärden och visar att vinstuttag inte är nödvändiga incitament. Öka möjligheterna för idéburen vård och omsorg att konkurrera” Det skrev Lars Bryntesson kommunstyrelsens ordförande (S) i Sigtuna, Lars Pettersson, generalsekreterare i Famna, och Anders Wijkman, ordförande i Upphandlingsutredningen i en debattartikel i DN veckan före valet.
Idéburna företag återinvesterar i verksamheten
Famna, Riksorganisationen för idéburen vård och omsorg, verkar för att regering och riksdag utvecklar en samlad politik för att idéburen vård och omsorg ska kunna växa. Och alternativen behövs. De senaste åren har många fall av dåligt fungerande vård på äldreboenden och inom hemtjänst uppdagats, allt medan ägarna kan plocka ut vinster av sin skattefinansierade verksamhet.
Debattinlägget slår fast att ”Organisationer som Stadsmissionerna, HSB Omsorg, Stockholms sjukhem och Bräcke diakoni bedriver alla viktiga verksamheter. De bidrar till mångfald och engagemang och berikar välfärden med principer som de allra flesta medborgare gillar och respekterar. De behöver gå med överskott, annars skulle verksamheterna inte överleva, men överskotten återinvesteras i verksamheterna”.
Starkt alternativ till privata och kommunala bolag
– Vi är otroligt positiva till Famnas fokus på detta tredje alternativ inom välfärden. Det finns ett antal medlemmar inom Famna som är starka alternativ till de befintliga kommunala verksamheterna och privata bolagen. Kvalitet och innehåll i äldreomsorgen måste diskuteras och komma upp på agendan i kommunerna och hos politikerna, säger Karin Thalén, vd på HSB Omsorg.
Lägst pris vinner upphandlingen
Debattinlägget pekar på ett grundläggande problem inom upphandling av vård och omsorg – lägsta pris vinner oftast: ”De idéburna organisationerna har svårt att konkurrera. I en värld där lägsta pris ofta dominerar blir det svårt för upphandlarna att rätt värdera det mervärde som verksamheten innebär. Allt kan inte mätas i pengar”, något som Karin Thalén håller med om.
– Vikten av kollektivavtal, avtalsenliga löner, personligt engagemang, långsiktighet, utbildning och så vidare har stor betydelse för hur kvaliteten i omsorgen blir. Fokus måste gå från att kritisera det som inte fungerar. Vi behöver visa att idéburet företagande faktiskt fungerar och expandera dessa. Det finns en stor potential i det.
Läs hela debattinlägget i DN här.
HSB Omsorg startade 1993 och erbjuder vård och omsorg på entreprenad och i egen regi inom hemtjänst och hushållsnära tjänster i Stockholmsregionen. Till det kommer äldreboenden i Täby och Österåker samt ett boende i Näsbypark anpassat för personer med Parkinsons sjukdom.
Omsorgsverksamhet är inget nytt inom HSB. Redan på 1930-talet startade HSB så kallade lekstugor för barn, och senare även äldreomsorg. Verksamheten drivs då som nu efter HSBs grundläggande värderingar med engagemang, trygghet, hållbarhet, omtanke och samverkan.
HSB Omsorg är öppet för alla – man behöver alltså inte vara medlem i HSB för att ta del av utbudet.