Vi stödjer inte längre, fullt ut, webbläsaren Internet Explorer (version 11 eller tidigare) då detta är en gammal webbläsare som inte längre underhålls av Microsoft och inte fungerar med modernare webbteknik. Därför rekommenderar vi att ni istället använder er av någon av dessa webbläsare: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Apple Safari

Tycker du att det är kallt i din lägenhet? - Här är de vanligaste orsakerna!

26 oktober 2021 Det är många som tycker att det känns kallt i lägenheten under hösten och vintern. Om du är en av dem så har vi lite tips på vad kylan kan bero på och hur du kan hantera den på bästa sätt.

Först och främst kan det vara bra att veta att det kan dröja ett tag innan temperaturen i din bostad regleras efter snabba temperaturväxlingar utomhus. Om temperaturen fortfarande är låg efter en längre tid finns det däremot några saker du kan testa själv för att se om det blir någon skillnad på temperaturen.  

En bra start är att kontrollera inomhustemperaturen i din lägenhet. För mest tillförlitligt resultat ska du mäta från mitten av rummet, ungefär i axelhöjd. Skulle det vara under 20 grader finns det några tips som du kan använda dig av för att reglera temperaturen och som du enkelt kan testa på egen hand.  

Innan du gör en felanmälan till din hyresvärd eller bostadsrättsförening skadar det inte att först se efter vad du kan göra själv. Ofta beror problemet inte på att det är något fel på elementen i huset, utan något annat, exempelvis: 

Möbler som står för nära elementet 

Säkerställ att det inte står några möbler tätt mot elementet. Att stora möbler som sängen eller soffan som står för nära elementet är en vanlig orsak till att värmen hindras från att sprida ut sig i rummet. 

Gardiner som hänger för termostaten

En annan vanlig anledning till att det inte blir tillräckligt varmt i lägenheten är att gardinerna hänger för termostaten. Då slår termostaten av elementen automatiskt eftersom den uppfattar det som att lägenheten är tillräckligt uppvärmd. Många tror att elementen är av eller inte fungerar på grund av detta men i själva verket beror det på att termostaten tror att det är för varmt.

Luft i elementet

Känn efter om elementen är varmare nedtill än upptill. Skulle det vara varmare nertill kan det bero på att det är luft i elementet och då kan det behövas luftas. Är du osäker på hur du luftar ett element ska du kontakta hyresvärden eller styrelsen i bostadsrättsföreningen eftersom det finns risk för vattenskador vid felaktig luftning av element.  

Flitig användning av spisfläkten 

Minska användandet av spisfläkten. Det går givetvis inte att sluta använda fläkten helt men faktum är att när fläkten är på så sugs varm luft ut ur lägenheten. 

Långtidsvädring

Många vill gärna vädra även om det är kallt ute. Försök att öppna två olika fönster och få ett tvärdrag i några få minuter snarare än att låta ett fönster stå öppet en längre tid. 

Tilltäppta ventiler 

I många fönster finns det ventiler som släpper in en liten mängd luft hela tiden. Ibland är det lockande att täppa igen den här ventilen, speciellt på vintern när det kommer in lite kallare luft. Men faktum är att det är just den luften som hjälper till att sprida den varma luften i resten av lägenheten. 

I de flesta fall är temperaturen satt på 20 grader som standard men det kan variera. Har din hyresvärd eller bostadsrättsförening en annan temperatur som standard så är det den temperaturen som gäller när du mäter istället. De flesta av de fastigheter som HSB Södertörn förvaltar har dock 20 grader som standard. 

Det kan också vara så att du upplever det som kallare än vad det egentligen är, även om temperaturen visar 20 grader. Det är nämligen flera olika aspekter som påverkar hur du upplever temperaturen. Några av dem är luftfuktigheten, lufthastighet och aktivitetsnivån i rummet. Om det skulle vara för kallt i ditt boende efter att du testat alla tipsen rekommenderar vi dig att kontakta din hyresvärd eller din bostadsrättsförening för vidare åtgärder och felsökning.