Här finns nämligen en digitaliserad bikupa som i sin tur är kopplad till ett större nätverk som består av flera bikupor. Projektet syftar till att göra det enklare för biodlare att bättre kunna ta hand om sina bin och veta vad som händer i kupan.
Men det är också ett sätt att visa hur man kan använda utemiljön för att göra gott.
– Att digitalisera kupan innebär att vi sätter dit en liten IoT-gateway med olika sensorer. Så till denna IoT-gateway kopplar vi sensorer som bland annat kan mäta vikt, temperatur, luftfuktighet eller fånga upp ljud. Jag har hela mitt liv fascinerats av dessa flitiga, ”ulliga” och mycket intelligenta små varelser som gör så mycket gott för oss människor, säger biodlaren och digitaliseringsexperten Mikael Ekström på it-företaget TietoEVRY som är en samarbetspartner till HSB Living Lab.
Emma Sarin, projektchef på HSB Living Lab, berättar att HSB jobbar mycket med att utveckla bostadsrättsföreningars utomhusmiljö så att den både ska ge rekreation men också ha fler funktioner som till exempel stötta den biologiska mångfalden och ta hand om dagvatten.
– Genom att upplåta en plats för en digital bikupa på våra gårdar så bidrar vi till forskning, gynnar pollinering och får egen honung säger Emma Sarin.
Projektet BeeLab vann pris för Årets Hållbara Projekt i CIO Awards 2020.