Att piffa till balkongen är inte alltid det lättaste. Det är vanligt att tänka för stort och sätta käppar i hjulet för sig själv. Pauline Bjuhr är utemiljökonsult på HSB och styr oss i rätt riktning med sina bästa råd.
1. Utgå från dina förutsättningar
Det är lätt att bli inspirerad av en bild i en tidning och vilja kopiera allting. Men innan du gör det är det sunt att dubbelkolla hur stor din balkong är och vilket väderstreck den ligger i. Risken blir annars att du köper blommor som inte trivs och inredning som du tröttnar på. Utgå alltid från dina förutsättningar och fråga vad du vill använda balkongen till. Är det viktigaste att där finns ett bord att äta vid, en stor fåtölj att läsa i, eller växter och örter att pyssla med?
Om du vill odla är det viktigt att du väljer växter utifrån hur mycket solljus som når balkongen. Om du har mycket skugga kan det vara bra att fokusera på skuggtåliga bladväxter. Har du däremot mer sol kan till exempel kryddväxter som basilika, rosmarin och timjan vara bättre val. Blommande växter som sommarljus, chokladblomma eller pelargon fungerar också! Vill du se resultat lite snabbare kan du köpa uppvuxna växter och kryddor, så går det lite fortare att få kryddorna från jord till bord.
2. Stötta planteringskärlen med bra fat
Se till att alla planteringskärl har fat under sig när du vattnar dina växter. Annars finns det risk för att vattnet rinner igenom och smutsar ned golv och inredning, eller (kanske ännu värre) rinner ner till grannen under dig. En mindre trevlig överraskning som vi gärna vill undvika!
3. Tänk hållbart
Inred gärna med begagnade möbler. Kanske kan du fråga runt bland vänner och familj om de inte har någon bortglömd möbel längst in i förrådet? När du väljer växter, investera gärna i sådana som håller över flera år. Därefter kan du komplettera med växter som har lite kortare livslängd. Om du dessutom väljer en variation av växter gynnar du pollinatörer och den biologiska mångfalden.
Du behöver heller inte byta ut all jord vid omplanteringar och inför varje ny säsong. Det räcker oftast med att byta ut hälften av jorden till ny jord. Jorden som byts ut behöver inte heller slängas, kolla gärna med din hyresvärd om det inte finns någon plats i området där jorden kan återanvändas.
4. Bygg på höjden
Om du har lite ont om utrymme kan du med fördel använda klätterväxter, som kan klättra upp på väggar, räcken, galler och tak. Förutom att de är vackra ger de även vind- och insynsskydd. Även här gället det att välja blommor och blad utifrån balkongens väderstreck. Kaprifol av olika slag eller klätterrosor gillar sol, medan murgröna och klätterhortensia är bättre lämpade för skuggiga miljöer. Om du tvärtom har en stor balkong kan du testa att odla i pallkragar och få in lite större träd som citron, pelaräpple eller oliv.
5. Ombona med textilier och belysning
Textilier i form av mattor anpassade för utomhusbruk, dynor, kuddar och plädar gör balkonghängen mycket hemtrevligare. Ljusslingor skapar en varm och mysig känsla. Testa att blanda flera varianter i olika storlekar och ljusstyrkor för att höja mysfaktorn ytterligare. Om du är osäker på hur du får inreda kan du kolla i stadgarna eller höra med styrelsen hos din förening eller hyresvärd om vad som gäller.