Rökning i lägenheter och på balkonger
Det är tillåtet att röka i sin egen lägenhet och på sin egen balkong. En bostadsrättsförening kan inte heller med bindande verkan förbjuda rökning genom ordningsregler eller stadgeändring. Rökningen får dock inte störa grannarna och man får inte skräpa ner på gemensamma ytor.
Om en bostadsrättshavares eller hyresgästs rökning är mycket omfattande och röken kommer in i de kringliggande lägenheterna kan styrelsen i bostadsrättsföreningen behöva agera. Det kan finnas anledning för styrelsen att se över ventilationen och tätning i fönster för att kontrollera att lukten inte sprids mellan lägenheterna på grund av byggnadstekniska brister. Om det inte föreligger några byggnadstekniska brister kan en anmodan skickas till den boende. Det saknas dock praxis på området rökning som ger stöd för att rökning kan utgöra tillräcklig grund för uppsägning. I bedömningen av om en störning föreligger i lagens mening tas ingen särskild hänsyn till om grannarna är allergiska eller särskilt känsliga mot rök. Möjligheterna för föreningen att gå vidare med en uppsägning på grund av rökning får ses som begränsade.
Lag om rökförbud
Under 2019 trädde en ny lagstiftning om rökförbud ikraft. Lagen innebar att rökning begränsades på allmänna platser. Lagstiftningen påverkar inte möjligheterna för en bostadsrättshavare eller en hyresgäst att röka i sin egen lägenhet eller på sin balkong. Lagen ger inte heller fastighetsägaren rätt att själv besluta om förbud mot rökning inom fastigheten. Däremot gäller rökförbud vid föreningens lekplatser om allmänheten har tillträde till dessa. Om en bostadsrättsförening har en lekplats dit fler än de boende har tillträde till, omfattas den alltså av rökförbudet.
Rökförbud gäller också vid entréer till lokaler som allmänheten har tillträde till och lokaler med gemensam entré dit allmänheten har tillträde. Exempelvis entréer till restauranger, butiker och andra affärslokaler som ligger i direkt anslutning till gatan omfattas alltså av rökförbud.
Om någon del av föreningens fastighet omfattas av rökförbudet så är föreningen skyldig att informera om det, exempelvis genom att sätta upp skyltar. Bostadsrättsföreningen bör även ingripa med information och tillsägelse om förbudet inte upprätthålls. Om fastighetsägaren hyr ut affärslokaler som ligger i direkt anslutning till gatan, är det dock affärsinnehavaren som ansvarar för att reglerna om rökförbud upprätthålls. De föreningar som har lokaler med egen entré, bör informera hyresgäster som berörs av förbudet om reglerna och om ansvaret för att följa dessa.