Den som flyger över jordbrukslandskapet vid E4:an strax väster om Strängnäs kommer att se tiotusentals solpaneler blänka i långa rader. Men till skillnad från omgivande åkermark, pågår skörden här året om – förnybar och fossilfri el till bostadsrättsföreningar i HSB Södermanland.
Solcellsparken i Strängnäs är med sina 35 hektar hittills störst i Sverige och invigdes i september 2020. Idén tog form i samband med HSB Södermanlands satsning på takbaserade solceller i samarbete med Strängnäs-företaget EnergiEngagemang.
– 2016 började vi sätta solceller på HSB Södermanlands hyresfastigheter, konceptet har även sålts in till många bostadsrättsföreningar. Men vi insåg att det behövs markbaserade solceller för att göra avtryck, säger Jon Leo Rikhardsson, vd för HSB Södermanland och eldsjäl bakom solcellsparken. De sammanlagt 41 600 solpanelerna producerar 13 000 000 kWh per år, vilket motsvarar årselanvändningen för 4 650 lägenheter.
Brf:er har möjlighet att köpa andelar i parken
– Solcellsparken är uppbyggd efter samma principer som en bostadsrättsförening. HSB Södermanlands bostadsrättsföreningar köper andelar efter behovet av fastighetsel. Ingen gör någon vinst och våra medlemmar kan räkna med ett långsiktigt fast elpris.
– En del brf:er har både solceller på taket och andelar i parken. Med individuell mätning och debitering, IMD, går det även att förse de boende med hushållsel. En mätpunkt i fastigheten möjliggör detta, vilket sparar pengar för medlemmarna, säger Jon Leo som framhåller klimatvinsten med solcellsparken.
– Vår solel är Bra miljöval-märkt och för HSB som samhällsaktör är detta ett bidrag till en hållbar framtid. Det känns fantastiskt bra att se HSB-loggan på en solcellspark!
Mer än grön el
Men här produceras inte bara klimatsmart el – det pågår också ett projekt för att främja pollinering i det omgivande jordbrukslandskapet.
– Experter på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, har tagit fram en växtblandning för humlor, bin och andra pollinerande insekter. Mellan solpanelerna blir det en färggrann blomsteräng som slås en gång per år. Då kan man också rensa bort sly som riskerar att skugga panelerna.
Bygget av solcellsparken bjöd på en del utmaningar, bland annat nergrävda ledningar och krav på avstånd till närliggande högspänningsledningar.
– Mest oväntat var ett fynd av 17 eldhärdar från vikingatiden som gjorde att vi fick ändra placeringen av några paneler. Denna plats har alltså tidigare använts för att producera energi – det blir en fascinerande tidslinje som knyter ihop forntid med nutid.
Planer på utbyggnad finns
– Nu har HSB Södermanland ett färdigt upplägg för solcellsparker med alltifrån avtal och upphandling till energileverans. Det konceptet vill vi gärna fortsätta rulla ut för att på sikt kunna erbjuda solel till fler HSB-föreningar i landet. Målsättningen för 2021 är att bygga etapp två av parken. Därefter undersöker vi möjligheterna med ytterligare mark i närområdet, säger Jon Leo.
– Det är roligt att HSB har tagit detta kliv. Parken är störst i landet och det imponerar. Än så länge är det ovanligt med andelsägda solcellsparker eftersom det inte finns något system som premierar den ägarformen i Sverige. Men solkraft växer så det knakar i hela världen. Att äga en andel i en solcellspark är att aktivt delta i energiomställningen och det vet jag att många vill i dag, säger Anna Werner, vd på Svensk Solenergi.