– Bostaden har kommit i fokus under pandemin. Både intresset för bostaden och för att byta bostad har ökat. En väldigt tydlig trend är efterfrågan på större lägenheter, men också radhus. Man ser ett behov av att kunna ha ett hemmakontor, det spelar in så klart. Vi ser också ett ökat intresse för det som ger bostaden lite guldkant; balkong och utemiljö till exempel, säger Jonas Erkenborn.
Han jämför med för några år sedan, då många aktörer nischade in sig på smålägenheter, företrädelsevis ettor. Även den öppna planlösningen har varit efterfrågad, men nu är det fler rum som ses som en viktig funktion. Han beskriver det som en pandemieffekt. Men det är inte säkert att den är här för att stanna.
– Det kan bli en rekyl när det gäller smålägenheter, det får vi se. Det behövs bostäder, och man efterfrågar förstås sådana man har råd med, säger Jonas Erkenborn.
För unga bosparare, mellan 18-29 år, som ännu inte tagit sig in på bostadsmarknaden lanseras nu HSB Dela för första gången i Stockholm. Första helgen i september var det säljstart för ett antal lägenheter i Brf Ester i Bromstensstaden, som agerar pilotprojekt. HSB Dela innebär att HSB köper 50 procent och den unga bospararen 50 procent av en bostadsrätt. Ett sätt att göra det lättare för unga att ta sig in på bostadsmarknaden.
– Vi ser ett behov av att sänka trösklarna för unga att komma in på bostadsmarknaden, detta är ett försök att göra det. Vi hoppas att det ska attrahera våra unga bosparare. Man kan säga att man köper halva bostaden men bor i hela, säger Jonas Erkenborn.
Ett annat spännande projekt som både kommer ge bostäder och bidra till stadsutvecklingen i Stockholm är Jubileumshuset som uppförs i Hagastaden i samband med HSBs 100-årsjubileum 2023, berättar Jonas Erkenborn. Här skapas en modern miljö som ska ge möjligheter både till att leva, arbeta och umgås. I bottenplan finns planer på en coworking-yta.
– Det är ett unikt läge med lite New York-känsla när man blickar ut över Brunnsviken och Hagaparken. Lite som Central Park. Vi ser också att det kommer vara ett stort flöde med människor hit – ett ställe där man kan stanna och ta en kaffe eller äta en bit mat om man vill.
Just coworking – det delade kontoret – är bara ett exempel på gemensamma funktioner som Jonas Erkenborn ser kommer mer och mer. Det kan också handla om klimatsmarta lösningar som bil- eller cykelpool, och olika möjligheter att mötas.
– Det kan vara ett sätt att få ett rikare liv hemma, säger Jonas Erkenborn.
Att bostadsmarknaden i Stockholm varit fortsatt stark under pandemin kan i stort förklaras av tre faktorer: låga räntor, en stark börs och en arbetsmarknad som inte påverkats så negativt av pandemin ändå, säger Jonas Erkenborn.
– Pandemin har egentligen inte inneburit att bostadsmarknaden har knäat, den har snarare uppgraderat bostaden. Vi är intresserade av att lägga mer pengar på bostaden nu än tidigare.